NRK Meny
Normal

Åtte menn døde av feilbehandling for kreft i kjønnsorganer

– En tragedie for disse mennene og deres pårørende, sier Norsk pasientskadeerstatning.

Anne-Mette Gulaker

DIAGNOSEN STILLES FOR SENT: – Utilstrekkelige undersøkelser og manglende evne til å følge opp symptomer på disse krefttypene, fører i mange tilfeller til at kreftdiagnoser dessverre blir stilt for sent, sier Anne-Mette Gulaker i Norsk pasientskadeerstatning.

Foto: NPE

De siste fire årene har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) gitt medhold i 89 saker der menn er blitt feilbehandlet etter kreft i kjønnsorganer, skriver NPE i en pressemelding.

Av de 89 sakene, har åtte menn dødd og 25 av mennene har fått en forverret prognose av sykdommen, som følge av feilbehandlingen.

– Dette er en tragedie for disse mennene og deres pårørende. Dette er feil som ikke skulle skjedd. Vi vet at hvis disse mennene hadde fått stilt riktig diagnose og fått riktig behandling tidligere, hadde de hatt en bedre sjanse til å bli friske, sier avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker i NPE.

LES OGSÅ: - Åpenhet er til stor hjelp for de som har prostatakreft

– Utilstrekkelige undersøkelser

Snittalderen på mennene i de 89 sakene de siste fire årene er 60 år. Den yngste som er tilkjent erstatning er 26 år, mens den eldste er 85 år.

78 av sakene gjelder prostatakreft. De andre krefttypene er kreft i testikler og penis.

Slik fordeler sakene seg fylkesvis:

– Utilstrekkelige undersøkelser og manglende evne til å følge opp symptomer på disse krefttypene, fører i mange tilfeller til at kreftdiagnoser dessverre blir stilt for sent. Resultatet for disse mennene blir et forlenget sykdomsforløp og i noen tilfeller forkortet levetid, sier Gulaker.

Det er hittil utbetalt nesten 36 millioner kroner i erstatning i de 89 sakene.

Illustrasjonsfoto

FEIL BEHANDLING: 24 prosent av sakene gjelder svikt i behandlingen av kreftsykdommen. 73 prosent av sakene gjelder svikt i diagnostikken. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Sinar 2

LES OGSÅ: Urolog om tabu rundt kreft: – Dette bør du sjekke i underlivet

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik