Hopp til innhold

Asgeir hjalp kollegaene til å snakke om frykten

Asgeir Gordon (46) skrev åpent og ærlig om hvor vanskelig det var å forlate barna og fly ut igjen i Nordsjøen etter Turøy-styrten. Nå takkes han av kollegaer i oljebransjen.

Asgeir Gordon

SKREV OM FRYKTEN: – Det var, som jeg sa til konen min, en ekstremt spesiell opplevelse, som jeg bare måtte få skrevet ned, sier Asgeir Gordon om hvorfor han skrev teksten.

Foto: Privat

«Ingen sier noen ting. Selv har jeg bare lyst til å skrike».

Slik skildrer den 46 år gamle rogalendingen Asgeir Gordon følelsen av å vente i helikopter-avgangshallen på Flesland mandag morgen.

Det er tre dager siden et helikopter styrtet på Turøy og 13 mennesker mistet livet. Nå venter Asgeir og kollegaene på klarsignalet til å stige om bord i helikopteret som skal ta dem ut til riggen West Elara.

Vel fremme på riggen skildrer Asgeir følelsen av å forlate barna og fly helikopter igjen, i et Facebook-innlegg som nå er delt over 500 ganger.

Asgeir har fått flere hundre positive og rørende tilbakemeldinger. Mange skriver at teksten har hjulpet dem til selv å sette ord på følelsene.

– Folk forteller at de har begynt å snakke om det de føler. Én skrev at han nå skjønte at han burde snakke med en psykiater, forteller serviceingeniøren i Weatherford.

Helikopterstyrt ved Turøy

STYRTET: Rotoren løsnet fra Super Puma-helikopteret, og tolv menn og en kvinne på vei hjem fra Nordsjøen styrtet i døden.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

«Noe av det verste i livet mitt»

I innlegget forteller Gordon om hvor vanskelig det var å forlate barna på 11 og 13, og om frykten og stillheten mens oljearbeiderne ventet på å gå ut i helikopteret.

«Hodet, kroppen, ja hele sjela mi prøver å stoppe meg fra å gjøre dette [...] Normalt er det høy stemning, kolleger som ikke har sett hverandre på en stund. Nå, kun stillhet, kun litt kremting».

Les hele innlegget:

«Er så enig. [...] Kjenner jeg går gjennom noe av det verste i livet mitt nå», skriver en bransjekollega på Gordons Facebook-side.

– Et tøft miljø

På riggen har flere kommet bort og takket for at han turte å vise følelser.

– Da jeg dro hjem igjen i dag, opplevde jeg det kanskje aller flotteste. Mens vi så sikkerhetsvideoen før vi skulle ut i helikopteret, snudde en kollega seg mot meg, og spurte hvordan jeg hadde det, forteller Gordon.

Slike samtaler har vært høyst uvanlige i miljøet, ifølge 46-åringen, som har vært oljearbeider i 19 år.

– Det ligger litt i ryggmargen, særlig hos mennene, at det skal være et tøft miljø. Men nå er det viktig at vi tør å snakke med hverandre om følelser, og det gjorde vi denne gangen, forteller Gordon.

Blomster ved Svelgen bru

MINNES DE DØDE: Blomster og lykter på Svelgen bru like ved ulykkesstedet.

Foto: Randi Elise Midtskog

Brukes i HMS-arbeid

Etter at han publiserte teksten, har både Safe og National Oilwell tatt kontakt og spurt Asgeir om de kan bruke den i HMS-arbeidet sitt.

– Min opplevelse er jo så liten i forhold til andres i denne tragedien, men hvis dette kan få folk til å snakke mer sammen, blir jeg ydmyk og vanvittig stolt, sier Gordon.