Hopp til innhold

Asfalt kan ødelegge for varmerekord på Voss

Asfaltering ved målestasjonen kan ha vært med på å påvirke rekordtemperaturene i mai.

Værstasjon på Voss

TVILSOM PLASSERING: Det er asfalt (eller svart grus) om lag en meter fra målestasjonen. Det skal være kortklipt gress rundt målestasjoner.

Foto: Olav Arne Brekke

Denne våren og sommeren har flere steder i landet satt nye varmerekorder. Et av stedene var Voss. Her bikket temperaturen 31,8 grader i slutten av mai.

Sist rekord er fra mai 2008, da ble temperaturen i Vossevangen målt til 26,6 grader.

Nå vurderer Meteorologisk institutt å stryke årets rekordtemperatur.

Det har nemlig kommet frem at målestasjonen på Vossevangen står en meter unna varmekilder. Både den sorte asfalten og det røde dekket ved stasjonen kan ha påvirket temperaturene som har blitt målt.

Ikke klar over plasseringen

Da Voss kommune utvidet idrettsanlegget i 2017, ble de sammen med Meteorologisk institutt enige om å flytte målestasjonen et par meter. I samråd med instituttet flyttet kommunen stasjonen på egen hånd, uten at noen fra instituttet kom for å se på den nye plasseringen.

Overingeniør ved avdeling for drift av observasjonssystemene hos Meteorologisk institutt, Tone Husebye, forteller at hun ikke var klar over at målestasjonen står så nært varmekilder.

Hun ble tipset om plasseringen av en beboer på Voss i midten av juni.

Værstasjon på Voss

ASFALT: Temperaturmålingene for juni ble strøket da det ble oppdaget hvor nærme målestasjonen står den nye asfalten. Nå kan også varmerekorden fra mai bli strøket.

Foto: Olav Arne Brekke

Husebye mener likevel at rekordvarmen ikke kan betegnes som juks. Hun forteller at temperaturene som har blitt målt på Voss kan ha variert med noen tideler, men ikke mer enn det.

– Det er mulig at det ikke var akkurat 31,8 grader, men 31,4 grader. Vinden har også bidratt til at temperaturene har blitt mindre påvirket av den varme asfalten.

Stryker rekordtemperaturene

Da Meteorologisk institutt ble tipset om forholdene i midten av juni, ble det bestemt å stryke de høyeste temperaturmålingene for juni.

Forsker ved avdeling for klimatjenester, Lars Grinde, forteller at tekniske årsaker førte til at temperaturene ikke ble strøket. Han bekrefter nå at de høyeste og laveste temperaturene som måles på Voss strykes fra og med 5. juli.

Meteorologisk institutt vil også vurdere om de skal fjerne rekordtemperaturene målt på stasjonen fra det tidspunktet det ble lagt asfalt. Dette kan bety at mairekorden strykes.

Grinde mener det er uheldig at grunneiere ved målestasjoner ikke alltid melder fra når det foretas endringer på eiendommen.

– I dette tilfellet ser det ut til at det er lagt asfalt uønsket nær temperatursensoren uten at vi er varslet.

Voss kommune forteller at de ikke kjenner til problematikken, men at de sammen med Meteorologisk institutt vil vurdere å flytte målestasjonen.

Etne ligger øverst på statsmeteorolog John Smits liste over de varmeste stedene i dag. I videoen kan du også få med deg morgendagens vær.

Slik så det ut da Vossevangen var en av landets varmeste steder i mai. Nå kan toppmålingen bli strøket.

Skal teste underlag

På Blindern har instituttet nylig satt i gang tester av målestasjoner. Testene skal finne ut hvordan temperaturmålinger påvirkes av ulikt underlag.

– Vi prøver å sette målestasjoner over grus, kortklipt gress og langt gress. Vi håper nå å komme frem til hva underlaget har å si, forteller Husebye.