NRK Meny
Normal

Asbestekspert: – Det ble aldri tatt støvprøver

I 1999 ble alle skoler og barnehager i Bergen kartlagt for asbest. Men én ting ble tilsynelatende glemt.

Garnes ungdomsskule stengt

STENGT UMIDDELBART: 8. mars ble Garnes ungdomsskole i Bergen stengt på grunn av asbestfunn. Gymsalen vil holdes stengt i minst to måneder.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

Sist uke ble det funnet asbest i bygningsplater i gymsalen ved Garnes ungdomsskole i Arna. Det førte til at skolen ble stengt med øyeblikkelig virkning.

Asbest

ASBEST: Slik ser funnene ut som ble gjort i gymsalen ved Garnes ungdomsskole i Arna.

Foto: Tom Eriksen

Skolen ble undersøkt for asbest under den store kartleggingen for 17 år siden uten at det ble funnet spor av det farlige stoffet.

– Må ha fokus både på støv og materialer

– Det å lete etter asbest på denne måten i et bygg er en produktkartlegging som dette i og for seg er helt OK. Men når man finner asbest må man også risikovurdere dette i forhold til bruken. Da må man også ta støvprøver. Det er ikke gjort her så vidt jeg kan se, sier asbestekspert, Tom Eriksen.

Tom Eriksen

TO FOKUS: Asbestekspert Tom Eriksen mener det burde vært tatt støvprøver i 1999.

Foto: Erling Johnsen / NRK

– Det er dette som avgjør om det er farlig å være på en skole eller ikke. Ikke om det finnes plater med asbest på veggene.

Betyr det at rapporten fra 1999 er helt verdiløs?

– Så vidt jeg forstår så er den det. Resultatet ser man når det gjelder Garnes ungdomsskole.

– En tragisk situasjon

Eriksen mener Bergen kommune her har kommet i et uføre og kaller det hele tragisk.

Leder for byggteknisk avdeling Harald Blytt i kommunen medgir at det er en lei situasjon.

– Det er vanskelig for oss å si om det ble gjennomført støvprøver den gangen eller ikke. Intensjonen i 1999 var å avdekke hva som fantes av asbestholdige materialer i byggene. Hvordan dette ble gjennomført er vanskelig å si nå så pass lenge etterpå.

Kontrolløren som laget rapporten for kommunen i 1999 om de totalt 165 skole- og barnehagebyggene i Bergen har ikke vært tilgjengelig for kommentar om det ble gjennomført støvanalyser.

Harald Blytt

STARTER EN NY GJENNOMGANG: Leder for byggteknisk avdeling Harald Blytt i Bergen kommune sier det skal letes etter asbest både i materialer og i luft.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

En ny gjennomgang

Etter funnene som er gjort på Garnes ungdomsskole skal Bergen kommune nå enda en gang sjekke alle skoler og barnehager bygget før 1980.

– Støvprøver vil gi en klar indikasjon på om asbesten som er i byggene utgjør noen risiko. Nå gjør vi en grundig undersøkelse både for å se på hva som er av asbest i byggene og om det er asbeststøv i luften, sier Blytt.

Vil man med det kunne få noe svar på hvor stor helsefaren har vært for dem som har vært i disse byggene de siste 16 årene?

– Det vil nok være vanskelig å se ut fra det man finner i dag, sier Harald Blytt i Bergen kommune.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik