Arne Strand er alvorlig skadd etter terrorangrep

Helse Bergen bekrefter at forskeren har røyk- og fallskader etter det væpnede angrepet i Kabul. – Lettet over å ha ham hjemme, sier arbeidsgiveren.

Arne Strand

ANGREP: Assisterende direktør ved Chr. Michelsens Institutt, Arne Strand, var på hotellet som ble utsatt for et væpnet angrep.

Foto: Kristen B. Hus

Helse Bergen bekrefter at Arne Strand (59) er alvorlig skadd i en terrorhandling i Kabul.

I samråd med familien har Helse Bergen nå valgt å gå ut med flere detaljer om helsesituasjonen til Strand i en pressemelding.

– Vi kan bekrefte at han har pådratt seg røyk- og fallskader. Utover det kan vi ikke få i detalj om hvordan han har fått det, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander.

Utover det ønsker ikke Vigander å kommentere om Strand er ved bevissthet eller hvilken type behandling han har behov for.

Forsker og assisterende direktør ved Chr. Michelsens Institutt (CMI), Arne Strand, ankom Flesland onsdag formiddag og ble fraktet direkte til Haukeland Universitetssykehus.

Lettet over å ha Strand hjemme

Direktør Ottar Mæstad ved CMI kan ikke si mer om hvor alvorlig skadene er for øyeblikket.

– Vi er mest av alt lettet over at han er hjemme i Norge og i de beste hender, sier Mæstad.

Afghan security forces keep watch as smoke rises from the Intercontinental Hotel in Kabul,ÊAfghanistan

BLE ADVART: Torsdag advarte det amerikanske utenriksdepartementet om at terrorister kunne angripe hoteller i Kabul. Lørdag ble Hotel Intercontinental angrepet.

Foto: Omar Sobhani / Reuters

Dagene med venting mens Strand befant seg i Kabul opplevde Mæstad krevende som både kollega og arbeidsgiver.

– Å ha en av sine medarbeidere så langt vekke, var svært krevende. Samtidig har det vært godt å ha den støtten vi har hatt i utenrikstjenesten. De har stilt opp på en fantastisk måte og sørget for at Arne har hatt det så bra som overhodet mulig i denne vanskelig tiden, sier Mæstad.

SE VIDEO: CMI-direktør Ottar Mæstad snakker torsdag om hvordan det har vært å få Strand hjem.

Hotellet ble stormet

Lørdag kveld stormet flere menn væpnet med skytevåpen og granater inn på Hotel Intercontinental i den afghanske hovedstaden, Kabul.

Søndag formiddag opplyste UD at en nordmann var blant gjestene som bodde på hotellet, men at det var uvisst hvilken helsetilstand han var i.

Mandag bekreftet Mæstad, at forsker og Afghanistan-ekspert Arne Strand var i relativt stabil tilstand og utenfor livsfare etter lørdagens angrep.

Strand var i Afghanistan på en to uker lang rutinereise i forbindelse med arbeidet på CMI.

Flyet med Arne Strand lander i Bergen

I BERGEN: Arne Strand landet i dette flyet som ankom Bergen lufthavn Flesland i 12-tiden onsdag.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Landet med fly onsdag

Etter angrepet var det uvisst hvor lenge Strand måtte bli værende i Afghanistan. Tirsdag kom beskjeden at Strand var på bedringens vei. I 12-tiden onsdag landet han med privatfly på Flesland.

Afghanske myndigheter opplyste torsdag at 40 personer ble drept i hotellangrepet i Kabel, 25 afghanere og 15 utlendinger. Det er nesten dobbelt så mange som tidligere meldt.