Hopp til innhold

Arkitekt-opprør mot politikerne: Gir ikke opp kampen for Fana gymnas

– Nedleggingen er helt bak mål ut fra et bærekraftig perspektiv, mener arkitekt. Ap sier det er tilfeldig at det er Fana gymnas de vil legge ned.

Fana gymnas ideskisse

– SLIK KUNNE DET BLITT: Arvid Bjerkestrand er en av arkitektene som går ut mot politikerne. Han mener det er langt billigere å modernisere Fana gymnas enn fylkeskommunen sier, og har laget denne ideskissen til opprusting med idrettsbane og kulturhus. Bygningene til Fana gymnas er oppført i 1916, 1932 og 1957, og fylkeskommunen mener oppussing til dagens standard vil koste nærmere 300 millioner kroner.

Foto: Arvid Bjerkestrand / En til en arkitekter

– Det virker som politikerne har sluttet å tenke langsiktig. Innen tre år skal det bygges 1200 boenheter her, noe som vil si 200 nye videregåendeelever. Hvor skal de gå på skole, spør Katarina Helsengreen, andreårselev ved Fana gymnas.

Hun var blant de mange som i dag møtte opp for å protestere mot nedleggelse av gymnaset. Men Ap, SV, KrF og Sp sikret likevel flertall for nedleggelse.

– Vi sliter med overkapasitet på studiespesialiserende i Bergen, og var nødt til å gjøre noe med strukturen, sier Sveinung Valle (Ap).

Saken avgjøres på fylkestinget i neste uke. Der har de samme fire partiene flertall, og alt tyder på at slaget er tapt for Fana-entusiastene.

– Men vi har ikke gitt opp helt ennå, sier Erik Molden, arkitekt og forelder til en andreklassing på skolen.

Katarina Helsengreen og Olav Magnus Braathen

PROTESTERER: Andreårselevene på Fana gymnas, Katarina Helsengreen og Olav Magnus Braathen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Politikerne sover i timen

Tidligere denne uken gikk en annen arkitekt og forelder, Arvid Bjerkestrand, ut og kalte nedleggingsplanene historieløse og lite bærekraftige.

Nå melder arkitektkollega Erik Molden seg på i kampen for å bevare skolen. Han støtter Helsengreen og lærertillitsvalgt Agnes Nygaard, som viser til den ventede befolkningsveksten og kaller nedleggingen uforståelig.

Erik Molden

PROTESTERER: Arkitekt Erik Molden.

Foto: Privat

– Vi er et av mange firmaer som jobber med utbyggingsplaner her. Kommunen planlegger for utbygging av 200.000 m⊃2; boliger i nærområdet til gymnaset. Det betyr anslagsvis 4000 nye beboere og mange nye elever. Vi tror politikerne har tatt en beslutning på et litt lite langsiktig grunnlag, sier lederen for Molden Arkitekter.

Fylkesmannen har bedt firmaet bygge tettere enn de hadde planlagt, for å få plass til flere boliger. Molden, som har 24 års erfaring med boligprosjektering, lurer på om fylkespolitikerne har sovet i miljø- og byutviklingstimen.

– Fylkesmannen pålegger oss planleggere å tenke langt frem i tid, og legger til rette for fortetting, for at folk skal kunne gå, sykle og bruke kollektivtransport. Fylkeskommunen legger nå til rette for det stikk motsatte. Ut fra et bærekraftig perspektiv er dette helt bak mål, sier Molden, som mener fylkesmannen bør gå inn og overprøve en eventuell nedlegging.

Ap: – Tilfeldig

Sveinung Valle (Ap) sier følgende om nedleggingen:

– At det ble Fana denne gangen, er vel litt mer tilfeldig enn planlagt.

Han påpeker at politikerne har bestemt at Fana gymnas ikke skal selges.

– Blir det stor befolkningsvekst, så har en jo en god tomt som på sikt eventuelt kan benyttes som skole igjen, sier Valle.

– Man mister uansett det fantastiske læringsmiljøet, og skolen vil også forfalle hvis den blir stående tom, mener Molden.

– Det vil nok bli jobbet med alternativ anvendelse av bygningen, slik at den ikke forfaller, sier Valle.

Sveinung Valle

STEMTE FOR: Sveinung Valle (Ap) sier de var nødt til å gjøre noe med skolestrukturen på grunn av overkapasiteten.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK