Normal

Årets koseligste julejobb?

For å få jobben må du være nevenyttig, lage god stemning, kunne snekre, rigge og sjaue.

Pepperkakeby 2009
Foto: Gunhild Agdesteen

– Vi er ute etter all slags folk som kan hjelpe oss fra første dag. Det går på alt fra bygging av telt til å rigge hele byen, det sier pepperkakegeneral for Pepperkakebyen i Bergen, Steinar Kristoffersen.

For allerede mandag er de i gang med årets utgave, den 20. i rekken. Først skal teltet opp, deretter starter de å forme byen.

– Vi trenger «poteter»

– Jeg vil si at vi trenger all slags folk, og de bør vel være som poteten, sier han.

– I starten trenger vi 12 nevenyttige arbeidere som skal sette opp teltet. Det er fint om de har erfaring fra slikt arbeid, men vi har alliert oss med kyndige mennesker også, sier han.

Husker hærverket

Mange husker nok det som skjedde i fjor. Historien gikk ikke bare Norge rundt, den gikk også verden rundt.

Natt til 22. november skjedde det som arrangøren ikke i sin villeste fantasi trodde kunne skje. I noen timer midt på natten sto byen ubevoktet, en person kom seg inn og knuste så og si alle pepperkakehusene og figurene.

LES OGSÅ:

Pepperkakebyen

Slik så det ut etter at Pepperkakebyen hadde vært utsatt for hærverk i november 2009.

Foto: Emil Reiertsen / NRK

Hærverket skapte enorm blest om Pepperkakebyen, kaffekongen Herman Friele utlovet dusør på 100.000 kroner for tips som førte til at gjerningsmannen ble tatt.

Og PR-rådgiver Fredrik Hannestad mente oppmerksomheten kunne føre til publikumsrekord når Pepperkakebyen åpnet noen dager forsinket.

– Vi ser en helt klar sammenheng mellom oppmerksomhet og besøk. Så jeg tror det kommer til å gå mot en publikumsrekord i år, sa Fredrik Hannestad i Nor PR i Bergen til NRK i fjor.

Dette innslaget viste BBC World News:

Pepperkakebyen på BBC

– Det så svart ut

– Det så svart ut i fjor da dette skjedde, men det ble snudd til noe som ble veldig bra. Likevel ønsker vi ikke at dette skal skje igjen, så i år vil byen være overvåket 24 timer i døgnet, sier han.

Har du kontakt med den personen som gjorde dette?

– Jeg har ikke hatt det etter at vi snakket sammen i konfliktrådet. Men jeg vet at han har fulgt den avtalen vi gjorde til punkt og prikke.

Mannen som gjorde dette skulle hver måned betale en fast sum til et veldedig formål. Avtalen går over tre år.

Får pepperkaker

Og når det hele åpner 26. november trenger de vertskap.

– Vi trenger 4-5 verter som skal gå i to skift. Jobben blir å vise folk rundt og også salg av pepperkaker blant annet, sier Kristoffersen.

De som skal jobbe i Pepperkakebyen må kunne fremvise vandelsattest, men kan se frem mot flere uker med så mye pepperkaker de orker å spise.

– Det skal vi kunne love dem, sier han.

LES OGSÅ: