Normal

Arbeidsledigheten på Stord halvert

Arbeidsledigheten synker og færre bedrifter går konkurs i Hordaland. – Vi har nærmest hatt en eventyrsommer, sier Stord-ordfører.

Njord A platform i norskehavet

OPTIMISME: Kværner Stord har fått flere store kontrakter i vår. Det er med på å skape optimisme i næringslivet i Sunnhordland.

Foto: Øyvind Nesvåg / Statoil

– Det er en dramatisk nedgang i ledigheten i Sunnhordland, sier Tommy Johansen, assisterende fylkesdirektør i Nav Hordaland.

Torsdag presenterte Nav ferske tall som viser at arbeidsledigheten fortsetter å synke Hordaland. Aller størst er nedgangen på Stord, der det er halvparten så mange arbeidsledige som på samme tid i fjor.

– Vi får meldinger fra næringslivet der om at ting går bedre. Sunnhordland er en region der man er avhengig av at verftene får oppdrag. Når de

Mobilbilde fra Bidra

Tommy Johansen, assisterende fylkesdirektør i Nav Hordaland

Foto: Christian Lura / NRK

har oppdrag er det stort behov for arbeidskraft, når de ikke har det blir det motsatt, sier Johansen.

Også på landsbasis sank arbeidsledigheten for åttende måned på rad.

Større optimisme

Fungerende ordfører i Stord kommune Jakob Bjelland sier kommunen merker nedgangen i arbeidsledighet godt.

– I flere år har vi hatt kommunen med høyest ledigheten i Hordaland. Men med de store prosjektene som er i gang på blant annet Kværner Stord, merker vi en helt annen optimisme. Folk ser lyst på fremtiden, sier Bjelland.

Han beskriver sommeren som et eventyr.

– Vi har hatt Hywind-turbinene som har blitt utrustet her, samtidig som vi har tre store prosjekter som foregår på Kværner Stord. Det gir optimisme også i andre deler av industri og næringsliv, sier Bjelland.

– Hva tror du skjer fremover?

– Det er vanskelig å si om arbeidsledigheten vil gå opp eller ned de neste månedene. Men vi ser positivt på de neste årene. Vi ser at olje- og gassindustrien har brukt nedgangstidene til å forbedre konkurransekraften sin. Nå vinner de kontrakter som de kanskje ville tapt tidligere.

Færre går konkurs

Samtidig som arbeidsledigheten synker, var det i andre kvartal av 2017 en kraftig nedgang i antallet bedrifter som gikk konkurs. I Hordaland var nedgangen på 36 prosent fra andre kvartal i fjor, viser tall fra ssb.

– Det er veldig positivt sett i sammenheng med den situasjonen vi har hatt på Vestlandet de siste årene. Det er vanskelig å si akkurat hvorfor, våre bedrifter sier at situasjonen fortsatt er tøff. Men det er større optimisme enn det har vært, sier Tom Knudsen, regiondirektør i NHO i Hordaland.

Tror utviklingen fortsetter

Johansen i Nav mener man nå kan stadfeste at den positive utviklingen i Hordaland er en trend.

– Dette er noe vi har sett de siste fem månedene. De første månedene var vi usikre på om det bare var en kortvarig nedgang, men nå er vi sikre på at vi ser et skifte, sier Johansen.

Både han og Knudsen i NHO tror den positive utviklingen vil fortsette.

– Signalene fra særlig Sunnhordland er at de er optimistiske. Det gjør at vi tror den utviklingen vi nå har sett vil fortsette, sier Johansen.