– I verste fall blir veien ved Deildo stengt til midten av desember

Riksvei 13 langs Sørfjorden i Hardanger skulle være stengt i tre uker. Nå kan det bli seks uker ekstra.

Terje Nesse

BYGGELEDER: Sprengingen av en farlig fjellskrent og oppryddingen etterpå ble utfordrende for byggeleder Terje Nesse og anleggsarbeiderne. Jobben ble større enn antatt.

Foto: Tale Hauso

– Ja, i verste fall blir riksvei 13 stengt ved Deildo til midten av desember, sier Statens vegvesens byggeleder Terje Nesse til NRK.

Vegstenging på Rv 13 ved Deildo

STENGT: Forblir stengt ved Deildo i ukevis.

Foto: Tale Hauso / NRK

Tre uker blir til ni uker

– Vi klarer ikke å få dette området trygt nok foreløpig, forklarer han.

Planen var å sprenge bort toppen av en høy fjellskjæring og sikre det gjenstående fjellpartiet. Arbeidet var beregnet til å ta inntil tre uker, med åpning av veien lørdag 5. november.

– Etter sprengningen ble det konstatert at her måtte det adskillig mer sikringsarbeid til for å få veien trygg nok til å sette trafikken på igjen.

Geologer beskriver fjellet i Deildo som et område med stableblokker, ikke fast fjell. Store
blokker ligg lag på lag oppover. Området der det sprenges har også store hulrom mellom steinblokkene.

– Trygge anleggsområder og trygge veier er hovedprioriteten vår.

Ny stor sprengning

– Måten vi løser dette på nå er å sprenge vekk mer av de ustabile massene. I første omgang skal vi nå bore mye, lade og skyte en stor salve til. Før vi sikrer den nederste biten.

Sprenger Deildo

17. OKTOBER: Veien ble mandag stengt 17. oktober og da gikk også den første ladningen av.

Foto: Arvid Aga

Deler av det arbeidet skal foregå på natten, men mesteparten på dagtid. Byggelederen forteller at det ikke er alt som er mulig å gjøre i nattemørket. Dessuten må det tas hensyn til hvor mange timer anleggsarbeiderne kan jobbe.

– Vi tar sikte på at arbeidet skal være ferdig innen midten av desember. Så jobber vi på det vi kan for å korte ned den perioden, sier Nesse.

Båten fortsetter å gå

Inntil seks nye uker med stengt vei påvirker hverdagen til blant annet pendlere langs fjorden.

Passasjerbåten mellom Lofthus og Børve kommer til å fortsette. Det samme gjelder ekstra fergeavganger mellom Utne og Kinsarvik.

– Det blir satt opp noen ekstra avganger på lørdager, men på hverdagene fortsetter båten slik som i dag, sier Terje Nesse.