Inviterte ensomme hjem til nyttårsfest i annonse på Finn

BERGEN (NRK): Sara Louise Emmerhoff åpner kollektivet sitt for studenter uten planer på nyttårsaften. – Jeg vet selv at det ikke er kjekt å sitte alene på denne dagen.

Sara Louise Emmerhoff inviterer ukjente til nyttårsfest

FORBEREDELSE: Sara Louise Emmerhoff inviterer ukjente til duk og dekket bord på nyttårsaften.

Foto: Cato Heldal Kristensen / NRK

«Hei, om du er student i Bergen og av en eller annen grunn ikke har et sted å være på Nyttårsaften, da er du hjertelig velkommen til meg.»

Slik innledet Sara Louise Emmerhoff sin annonse på Finn.no, sammen med et bilde av kollektivet sitt. Målet var å nå ut til studenter og unge voksne som ikke hadde noe å gjøre på nyttårsaften.

Ikke lenge etter at annonsen var lagt ut, tikket meldingene inn.

– Nå er det 23 stykker som har sagt at de har lyst til å komme, som jeg ikke kjenner. Over hundre personer har sendt melding og sagt at de er glad for at vi gjør dette, sier Emmerhoff.

– Store forventninger

Emmerhoff har arrangert en lignende sammenkomst på 17. mai. Da var det 120 stykker som kom innom på intimkonsert og diktlesning. Hun har selv erfaring med at ikke alle har noe å gjøre på slike dager.

– Det er veldig mange forventninger om at man skal gjøre noe spesielt på slike feiringer. Da tenker jeg at vi heller kan gjøre noe sammen enn å sitte hver for oss, sier hun.

Rune Skaar og Harry Åsen røde kors

FRIVILLIGE: Rune Skaar og Harry Åsen er frivillige i Røde Kors og inviterer i dag til nyttårsfeiring i Bergen.

Foto: Vilde Midtbø Ulsten / NRK

Emmerhoff er ikke den eneste som arrangerer nyttårsfeiring for ukjente. Også Røde Kors på Vetrlidsallmenningen i Bergen åpner dørene. Tilbudet er arrangert av «Døråpneren» og er et tilbud for folk i en sårbar livssituasjon. Alle som har lyst til å komme er invitert.

– Ensomheten er nok litt mer trykkende når man vet at folk flest er i godt lag. Hvis man sitter alene, uansett årsak, så er det nok litt tyngre. Det er typisk at tung rusbruk og selvmord øker på slike dager, sier frivillig ved «Døråpneren», Rune Skaar.

– Påkjenning

Det er første gang «Døråpneren» inviterer til nyttårsfest. Det vil bli servert middag og kaffe, før gjestene sammen går ut og ser på nyttårsfeiringen.

Skaar sier det kan være ulike grunner til at folk ikke har noen planer på nyttårsaften, selv om de kanskje skulle ønske det.

Terje Maurstad, kokk for Røde Kors Javier Velasquez og Harry Åsen Røde kors

LAGER MAT: Terje Maurstad f.v., kokk Javier Velasquez og frivillig i Røde Kors Harry Åsen. De inviterer til mat og feiring på nyttårsaften.

Foto: Vilde Midtbø Ulsten / NRK

– Vi ser at det er mange som har brent bånd til familien eller er i en situasjon hvor de prøver å bryte bånd med det sosiale miljøet de har fra før, sier Skaar.

Invitasjonen fra Emmerhoff gjelder hovedsakelig studenter. Hun sier at hun selv vet om mange unge som er ensomme. Disse blir gjerne ekstra ensomme i høytidene, mener hun.

– Hvis du har det veldig godt i livet ditt, så er julen helt fantastisk. Men hvis vennerelasjoner og familierelasjoner er tøffe, så kjenner man på en ekstra påkjenning i julen og høytidene, sier Emmerhoff.