NRK Meny
Normal

AP vil ha gasskraftverk

Sentrale arbeiderpartipolitikere legger nå press på sin egen regjering for å få bygget gasskraftkraftverk på Mongstad utenfor Bergen.

Statoil Mongstad
Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Ifølge energipolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Tore Nordtun, vil han nå be om et møte med miljøvernministren for å sikre at gasskraftverket blir godkjent.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy har uttrykt skepsis til kraftverket fordi det vil ha utslipp av miljøfarlig CO2-gass.

Det haster

Det haster å få bygget et nytt gasskraftverk på Mongstad i Nordhordland. Kraftverket skal erstatte gamle ovner som blir drevet med strøm.

Denne uken sa Norges vassdrags- og energidirektorat ja til Statoil sine planer. Nå er det opp til regjeringen å gi det endelege klarsignal til bygging.

Tore Nordtun legger nå press på miljøvernministeren. Han mener kraftverket bør bygges, og så kan en jobbe med å redusere Co2-utslippene etterpå.

- Det er maktpåliggende å få en håndtering av CO2 problematikken i fremtiden. Dette verket her, som vi inderlig håper kommer igang, må ha en plan for hvordan de skal tilrettelegge for håndtering av CO2, sier han.

Gasskraftverk er god politikk

Også Arbeiderpartiordfører Tove Brandvik i vertskommunen til Mongstad-raffineriet vil presse på sin egen regjering.

Hun hevder at kraftverket må bygges fordi det er mangel på strøm i dette området og at gasskraftverk er god miljøpolitikk.

- Det er Norges største energispareprosjekt sansynligvis noensinne. Det å gjennomføre oppgraderinger av raffeneriet som er tross alt fra tidlig på 70-tallet, har veldig mange miljøaspekt. Vi har et arbeid å gjøre med å forklare miljøkonskvensene og mulighetene for miljøet. 

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.