Hopp til innhold

Ap-topp kastet ut av Vest-Sahara

Aps nestleder i Bergen, Rasmus Laupsa Rasmussen, ble sammen med tre andre nordmenn kastet ut av Vest-Sahara mandag.

Vest-Sahara

KASTET UT: Natalie Milde, Dan Marius Svendsen, Rasmus Laupsa Rasmussen og Lone Lunemann Jørgensen skal ha blitt erklært som uønsket i Vest-Sahara.

Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara

Mandag ble fire nordmenn utvist fra Vest-Sahara, et område som i mange tiår har vært okkupert av Marokko.

En av dem er Rasmus Laupsa Ramussen, nestleder i Bergen Arbeiderparti.

Da gruppen i dag tidlig ankom det omstridte landområdet, møtte de en gruppe lokale menneskerettighetsaktivister. Rett etter dukket det ifølge Rasmussen opp ti sivilkledde politifolk.

– Vi ble tatt med til en busstasjon i nærheten, og fratatt passene våre, sier Rasmussen til NRK.

– Veldig ubehagelig situasjon

Der fikk de beskjed om at de er "persona non grata", og at de skulle bli transportert ut av marokkansk politi.

– Akkurat nå sitter vi i en bil, på vei ut av området, sier Rasmussen.

De tre andre i reisefølget er Natalie Milde, tidligere leder i Bergen AUF, Dan Marius Svendsen og Lone Lunemann. Alle har tilknytning til Bergen.

Rasmussen forteller at de opplevde møtet med marokkansk politi som særdeles ubehagelig.

– Da vi kom ut av busstasjonen, samlet det seg 15 politifolk rundt oss. De ropte og ropte til oss, og kommanderte oss inn i en bil. Det var en veldig ubehagelig situasjon, sier Rasmussen.

Menneskerettighetsbrudd

Han understreker at marokkanerne ikke var voldelige, og at de heller ikke ble utsatt for trusler.

Nordmennene er i Vest-Sahara i samarbeid med Støttekomiteen for Vest-Sahara, og skulle ifølge Rasmussen dokumentere og rapportere om det han omtaler som brudd på menneskerettigheter i landet.

– I tillegg skulle vi spørre sivilbefolkningen om hva de mener om den nært forestående oljeletingen her, sier Ap-nestlederen.

Han mener at politiets opptreden viser at Marokko har noe å skjule i Vest-Sahara.

– Hvis ikke ville vi jo fått reise inn og snakket med dem vi ville, sier Rasmussen.

Flere nordmenn kastet ut

I løpet av den planlagte turen til Vest-Sahara hadde de fire nordmennene tenkt å møte flere lokale aktivistgrupper.

Det syntes åpenbart marokkanske myndigheter ikke var greit.

– Marokko hevder at disse er separatistiske grupper, men egentlig er de jo bare menneskerettighetsforkjempere, sier Rasmussen, og legger til at han var forberedt på at noe slikt kunne skje.

– Det var for så vidt noe vi så for oss kunne skje, siden Marokko ikke vil at folk skal se situasjonen her. Dette er noe som har skjedd med mange vestlige borgere den siste tiden, sier Ramussen.

Han sier at samtidig som de ble kommandert inn i den ventende bil, så de en annen gruppe på tre nordmenn bli ført nn på busstasjonen.

Også de hadde blitt stanset av marokkansk politi.

– De reiste ikke sammen med oss, men hadde samme ærend. Jeg antar at disse blir uttransportert, de også, sier Aps nestleder i Bergen.

Ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara er dette den tredje norske delegasjonen som er blitt utvist fra okkuperte Vest-Sahara eller Sør-Marokko de siste to ukene.

En norsk statsborger ble kastet ut fra okkuperte Vest-Sahara 19. april, mens en leder i støttekomiteen ble fra Sør-Marokko i helgen. I tillegg ble en fjerde gruppe satt i hotellarrest i april.

– Bør få reaksjoner

Richard Skretteberg, seniorrådgiver i Flyktningehjelpen, mener utsendelsene bør skape sterke reaksjoner.

– At folk som promoterer menneskerettigheter blir arrestert og trakassert er noe vi må reagere på. Dette viser jo hvorfor Marokko ikke ønsker åpenhet om situasjonen i Vest-Sahara, sier Skretteberg.

Flyktningehjelpen har vært engasjert i det konfliktfylte ørkenområdet siden 70-tallet. Skretteberg forteller at FN-styrken i Vest-Sahara ikke har mandat til å overvåke og rapportere brudd på menneskerettighetssituasjonen i området.

– De humanitære konsekvensene er at generasjon på generasjon vokser opp i leirer hvor de maksimalt kan dyrke ti prosent av maten de trenger, mens Marokko utvinner naturressurser i stort monn, sier seniorrådgiveren.