NRK Meny
Normal

Ap trekker støtten til Kjøttbasaren-tunnelen

Dermed kan det bli flertall for den lange bybanetunnelen ved Lille Lungegårdsvann.

Harald Schjelderup

GÅR INN FOR LANG TUNNEL: Harald Schjelderup (Ap) tror det kan bli flertall for bybanetunnelen i Peter Motzfeldts gate.

Foto: Bergen AP

Ragnhild Stolt-Nielsen, gruppemøte

VANT MAKTKAMPEN: Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H).

Foto: Britt Kristin Ese / NRK

I går kveld bestemte Høyres bystyregruppe seg for å gå bort fra samarbeidsavtalen med Ap og Frp om at Bybanen skal gå i tunnel ved Kjøttbasaren, at Fløyfjellstunnelen skal forlenges og at det garanteres også for neste valgperiode at Bybanen ikke under noen omstendigheter skal legges over Bryggen.

Med avtalen borte kommer Ap heller ikke til å stemme for Kjøttbasaren-traseen, men heller fremme sitt opprinnelige forslag om å legge banen i en lengre tunnel i Peter Motzfeldts gate, mellom Sparebanken Vest og rådhuset ved Lille Lungegårdsvann.

– Vi får bare konstatere at Høyre nå har sagt nei til en avtale med Arbeiderpartiet som ville innebært at bybane over Bryggen ville blitt gjort uaktuelt en gang for alle. Vi kommer nå til å fremme vårt primære forslag om en lengre tunnel fra Peter Motzfeldts gate. Det vil jo innebære at vi både slipper bybane over Bryggen og den veldig usikre løsningen som er lansert av byrådspartiene ved Kjøttbasaren, sier Aps gruppeleder Harald Schjelderup til NRK.

– Overrasket over Høyre

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) fikk i går til slutt viljen sin etter at gruppeleder Dag Skansen (H) trosset byrådsavtalen og bak hennes rygg gikk sammen med Frp og Ap.

Schjelderup er overrasket over at Høyre går tilbake på avtalen.

– Ja. Da vi mandag kveld kom til enighet med Høyre og Frp, hadde vi god grunn til å tro at Høyre hadde en såpass god intern kommunikasjon om dette utkastet, at det ville bli vedtatt av bystyregruppen deres. Men vi får bare nå konstatere at så skjedde ikke, og at det egentlig fortsatt er usikkert hvor Bybanen i sentrum skal gå, sier Schjelderup.

Høyre har fristilt sine representanter til å stemme som de vil i saken når den skal opp i bystyret 17. juni. Også Frp har hatt en lang tunnel som sitt primærønske, og dermed kan det plutselig bli flertall for Peter Motzfeldts-tunnelen igjen.

– Vi vet jo at det er et reelt flertall i bystyret for å velge den lengre tunnelen, så vi håper jo fortsatt å få flertall for det, sier Schjelderup.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.