NRK Meny
Normal

Ap og SV fosser frem i Bergen

En fersk meningsmåling viser at Ap og SV nærmer seg byrådsmakten i Bergen. Ap utfordrer Høyre som byens største parti.

Marte Mjøs Persen

NÆRMER SEG HØYRE: Ved forrige kommunevalg fikk Høyre 6,5 prosentpoengs høyere oppslutning enn Ap i Bergen. Nå er avstanden skrumpet inn til 1,7 prosentpoeng. – Veldig hyggelige tall, sier Marte Mjøs Persen (arkivbilde).

Foto: Thomas Anthun Nielsen / NRK

Valglogo

– Dette er veldig hyggelige tall. Vi jobber knallhardt med å vise folk at det finnes et alternativ til det sittende byrådet, som privatiserer, tar opp store lån og lar skolene forfalle. Jeg tror folk nå ser at alternativet finnes, sier Marte Mjøs Persen, fungerende gruppeleder i Bergen bystyre for Arbeiderpartiet.

En meningsmåling utført for Bergens Tidende av Respons Analyse viser at Arbeiderpartiet gjør et byks blant velgerne, og nærmer seg Høyre som det største partiet i byen.

Oppslutningen på 31,3 prosent er en fremgang på 2,5 prosentpoeng fra forrige måling i april og 2,6 prosentpoeng fra kommunevalget i 2011.

Uenige i bybanesaken

Oddny Miljeteig

NESTEN DOBLET: SV og Oddny Miljeteig får 7,7 prosent av stemmene i meningsmålingen, mot 4,4 i kommunevalget i 2011.

Foto: Tim Wassmo / NRK

SV går enda kraftigere frem, og nærmer seg med sine 7,7 prosents oppslutning en dobling fra kommunevalget i 2011 (4,4 prosent). Tallet i april var 4,6.

– Dette er en måling vi tar imot med åpne armer, sier partiets gruppeleder Oddny Miljeteig til Bergens Tidende.

Selv om Ap og SV har vært uenige i bybanesaken, og ønsket seg henholdsvis lang tunnel og bane over Bryggen, mens byrådet landet på en kortere tunnel ved Torget, går altså begge partiene frem. Miljeteig mener saken ikke kan velte et byrådssamarbeid mellom dem og Ap.

– På de fleste andre politikkfelt enn valg av bybanetrasé, vil Ap fra SVs ståsted ha en bedre politikk enn de blåblå, sier hun til BT.

– I selve trasevalget tror jeg det er rom for å mene forskjellige ting. Det det handler om, er jo å finne en løsning, og Ap og SV er en veldig enige om at Bybanen skal være bærebjelken i samferdselsutbyggingen, og at utbyggingen må skje raskt. Jeg tror både Ap og SV har troverdighet i denne saken, ikke minst fordi alternativet byrådet valgte viser seg å kunne trekke ut i tid, og sette oss bak både Oslo og Trondheim i køen i kampen om de statlige samferdselsmidlene, sier Mjøs Persen til NRK.

Trenger bredt samarbeid

Ap-toppen tror imidlertid ikke fremgangen kun er knyttet til bybanesaken, selv om den har vært nærmest altoppslukende i den politiske debatten siden forrige måling ble gjennomført.

At vi nå har stabilisert oss på 30-tallet, viser at bergenserne har tro på vår evne til å styre byen.

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H)

– Jeg tror folk blir mer og mer klare for et skifte på grunn av de andre store sakene. De ser at byrådet tar opp store lån og setter kommunen i en usikker økonomisk situasjon, at det er stort etterslep på vedlikehold, og at det er for lite fokus på miljø, sier Mjøs Persen, som blir ordfører i Bergen dersom Ap klarer å samle flertall i bystyret.

Blir dagens måling valgresultatet, trengs et bredt samarbeid for å få de nødvendige 34 representantene og flertall.

– Ap er beredt til å samarbeide med alle utenom Høyre og Frp, og det tror jeg er reelt å få til. Sentrumspartiene har mye mer igjen for å samarbeide med oss, mener Mjøs Persen.

Kanskje kan bybanesaken også bli tema i eventuelle byrådsforhandlinger. Alt tyder på at en reguleringsplan for traseen ikke vil være klar før etter valget i 2015, og SV, KrF og Venstre ønsker alle trasé over Bryggen. Mjøs Persen, som leder Bergen Ap, er ordførerkandidat og fungerer som gruppeleder, hadde personlig ikke hatt noe imot å gi etter i den saken.

Ragnhild Stolt-Nielsen

STABILE: – At vi nå har stabilisert oss på 30-tallet, viser at bergenserne har tro på vår evne til å styre byen, sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H).

Foto: Ingrid Hognaland / NRK

– Personlig mener jeg trasé over Bryggen er den beste løsningen. Men jeg respekterer at flertallet ønsker seg tunnel i Peter Motzfeldts gate, og vil også si at det er langt å foretrekke fremfor traseen byrådet har valgt.

– Bergenserne tror på oss

I meningsmålingen BT har fått utført er det Venstre som går mest tilbake, fra 8,5 til 5,7 prosent. For de andre partiene i bystyret er endringene minimale. Sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen får 33 prosent av stemmene til sitt Høyre, som dermed går tilbake 0,8 prosentpoeng.

Hun er fornøyd med oppslutningen.

– Med unntak av 2011 må vi tilbake til 1980-tallet for å finne et valgresultat for Høyre på 30-tallet. At vi nå har stabilisert oss på 30-tallet, viser at bergenserne har tro på vår evne til å styre byen, sier byrådslederen til BT.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik