NRK Meny
Normal

Inviterer seg selv til tunnelsamtaler

Hvis det nå ikke blir tunnelløsning fra sentrum mot Åsane, mener Harald Schjelderup at parlamentarismen i Bergen er død.

Harald Schjelderup

- SELVSAGT VELDIG GLAD: - Jeg er glad for at det ble et så overveldende flertall. Det gir et veldig tydelig mandat når vi forhåpentligvis skal i både sonderinger og forhandlinger, sier Harald Schjelderup.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Nå blir det tunnel, sier Schjelderup.

Arbeiderpartiets gruppeleder vant en overveldende seier da hans syn på bybanetrasé mot Åsane ble partiets endelige valg torsdag kveld . 88 av 100 stemmer gikk til alternativ 1b i innstilligen fra representantskapet:

«Ap i Bergen går inn for at bybanen legges i tunnel gjennom Bergen sentrum, med innslag i Kaigaten eller Peter Motzfeldts gate. Det bør arbeides for best mulig betjening av sentrum med et sentralt stopp nærmest mulig Torgalmenningen. Bystyregruppen bes dessuten arbeide for at sentrum og Bryggen gjøres mest mulig bilfri og at det legges til rette for bedre sykkelveinett i sentrum.»

– Noe annet vil være uakseptabelt

– Det er et veldig klart folkevalgt flertall for tunnel i bystyret i Bergen. Det vet vi allerede. Vi har parlamentarisme i Bergen, og hvis ikke byrådet ser tegningen, så er parlamentarismen død, mener Schjelderup.

LES OGSÅ: Høyre velger bybane i tunnel

Han forventer at byrådet legger frem en innstilling som baserer seg på tunnelløsningen i sentrum.

– Jeg må si at jeg har en veldig tydelig utfordring til byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen og byråd Filip Rygg, og det er at de må legge frem en innstilling for bystyret på nyåret som innebærer tunnelløsning i Bergen sentrum. Noe annet vil ikke være akseptabelt, mener han.

Vil i tunnelsamtaler nå

Schjelderup poengterer at byråd Filip Rygg har vært tydelig på at han har ønsket et bredest mulig flertall, og at han ønsket seg sonderinger før byrådet la frem sin innstilling.

– Da var det selvfølgelig med utgangspunkt i at han trodde at Bryggen-løsningen ville få flertall. Jeg returnerer utfordringen nå, jeg regner med at hans invitasjon til sonderinger står ved lag, og det betyr at jeg regner med at vi kan starte med løselige samtaler med byrådet med det første, sier gruppelederen.

Marte Mjøs Persen

Leder av Bergen Ap, Marte Mjøs persen.

Foto: Sølve Rydland / NRK
Nederlag for lederen

Leder i Arbeiderpartiet i Bergen, Marte Mjøs Persen, måtte se seg slått torsdag kveld. Mjøs Persen gikk, som en av få, på talerstolen og argumenterte for bybanetrasé langs Bryggen. Slik hun har gjort før.

– Jeg tenker at det viktigste nå er at vi står på sammen med de andre partiene i bystyret som nå vil gå for en tunellløsning, og jobber for at vi får realisert bybane til Åsane raskest mulig.

– Er du bekymret for finansieringen?

– Klart det kan bli vanskelig å finne finansiering når vi velger alle de dyreste løsningene på alle strekkene på bybanen. Men det gjør flertallet i bystyret, med de store partiene i førersetet, og da må vi ta ansvaret med å finne finansiering, sier hun.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.