Normal

Anundsen: Politimesterens beklagelse var på sin plass

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener det er bra at politimesteren i Hordaland innrømmer at henleggelsen av Monika-saken var feil. – Det er vanskelig å forstå at vi kan leve med dette, sier justisministeren.

Det er et negativt bilde, sier justisminister Anders Anundsen om Monika-saken.

INNRØMMER POLITI-SVIKT: Justisministeren svarer på om dette er en sak han kan leve med og sier også det er et negativt bilde som tegnes av etterforskningen.

– Det var på sin plass, sier Anundsen til NRK om politimesterens innrømmelse i går.

Justis- og beredskapsminister Anundsen deltok i kveld i den direktesendte Debatten på NRK1.

Der ble han konfrontert med et sitat fra partikollega Jan Arild Ellingsen, som til NTB sier Monika-saken er en skamplett justisministeren ikke kan leve med.

– Det er vanskelig å forstå at vi kan leve med dette. Det er ingen tvil om at det bildet som tegner seg er et veldig negativt bilde. Det er nødvendig å se på hva som faktisk er gjort, før vi ser på tiltak som må gjøres, sier Anundsen.

Justisministeren er ellers svært tilbakeholden med å kommentere den såkalte Monika-saken (se fakta).

– Jeg kan ikke gå inn og kommentere enkeltsaker. Dette etterforskes av Spesialenheten og Riksadvokatens nyopprettede gruppe.

Anders Anundsen

KOMMENTERER MONIKA-SAKEN: Justisminister Anders Anundsen deltar i kveldens Debatten på NRK1, der Monika-saken og vold mot barn er tema.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Bør dette få konsekvenser for noen i politiet i Hordaland?

– Det er en ren personalsak som justisministeren ikke blander seg i. Det er viktig at vi har en klar ansvarsfordeling på dette, svarer Anundsen.

Pågrepet to år etter henleggelse

To år etter at politiet henla saken, mener de nå at Monika Sviglinskajas (8) eks-stefar står bak drapet.

32-åringen ble siktet tirsdag, og varetektsfengslet onsdag. Han har vært for syk til å avhøres, men nekter straffskyld og enhver tilknytning til dødsfallet.

– Jeg er sint. Jeg føler en berettighet harme. I kommunen har vi stilt spørsmål om hvorfor denne saken ble henlagt, sier tidligere ordfører Ove Trellevik under Debatten.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Tidligere ordfører Ove Trellevik i Sund kommune under Debatten om Monika-saken

– FØLTE OSS HJELPELØSE: Den tidligere ordføreren i Sund kommune, Ove Trellevik, forteller at innbyggerne ble redde og sinte etter at Monika ble drept.

Saken er allerede meldt til Spesialenheten av Monikas mor.

Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland innrømte tirsdag at henleggelsen ikke var korrekt.

I tillegg til at saken etterforskes av Spesialenheten, har riksadvokat Tor-Aksel Busch varslet en gransking. Denne vil gå bredere enn Spesialenheten som skal finne ut om det er skjedd noe straffbart.

I kjølvannet av Monika-saken oppretter justisministeren nå en «cold case»-avdeling, altså en gruppe som skal gjennomgå uoppklarte kriminalsaker. Anundsen hevder opprettelsen har vært planlagt før kritikken av politiet i Monika-saken.

I går mottok politimester Geir Gudmundsen et formelt varsel fra to politijurister i Hordaland politidistrikt.

– Mange feil

Listen over mulige feil av politiet er lang.

Tjenestemannen som varslet i januar, skal ifølge Bergens Tidende ha blitt bedt om å holde seg unna.

Viktig videoopptak skal ha forsvunnet

Politiet ventet tre måneder med avhør etter at moren til Monika varslet om en mystisk samtale, skriver BT.

Samme avis skriver at politiet også lot en viktig Facebook-melding ligge uten å komme til bunns i den.

Torsdag kveld kommer det også frem at politiet fant en øks i gangen i leiligheten der Monika ble funnet død. Vinduet var knust, krydder var strødd utover og moren mener smykker var stjålet. Likevel mente politiet at hjemmet ikke bar preg av innbrudd, melder BT.

Påtaleansvarlig Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt vil ikke at enkelte tjenestemenn skal holdes ansvarlig.

– Jeg tar avstand fra å gå løs på enkeltpersoner her. Jeg vet at de som har jobbet med denne saken, har jobbet samvittighetsfullt etter beste evne, sa han til NTB onsdag.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier granskingen av Monika-saken er viktig for å vise at man tar kritikken mot politiet på alvor.