NRK Meny
Normal

Anundsen: – Står respekt av Robin Schaefer

Justisminister Anders Anundsen hyller Monika-varsler. – Det krever mot og styrke å varsle om kritikkverdige forhold, sier han.

Anders Anundsen

HYLLER: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier det står stor respekt av Monika-varsler Robin Schaefer.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg er glad for at vi har fått en bred og uavhengig granskning av varslersaken i Hordaland, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i en pressemelding.

Robin Schaefer

VARSLET: Robin Schaefer er politietterforskeren som ved en tilfeldighet oppdaget grove feil og mangler ved etterforskningen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8).

Foto: Helge Skodvin / Vigmostad og Bjørke forlag

Advokatfirmaet Wiersholm har i fire måneder gransket Hordaland politidistrikts håndtering av varslerne i Monika-saken.

Granskningen konkluderer med at Schaefer varslet forsvarlig da han meldte fra om kritikkverdige forhold ved etterforskningen av drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

– Vi trenger en kultur der det er rom for å ytre seg om kritikkverdige forhold. Der den som varsler blir tatt på alvor og blir møtt med støtte og omsorg, sier Anundsen.

– Krever mot og styrke

Geir Gudmundsen og Gunnar Fløystad

FÅR KRITIKK: Geir Gudmundsen og Gunnar Fløystad er blant lederne som får kritikk i ny varslerrapport.

Foto: Hommedal, Marit / NTB Scanpix

Wiersholm mener Hordaland politidistrikt ikke sørget for å beskytte Schaefer mot gjengjeldelse, som isolering eller marginalisering, etter at han varslet.

Opptreden som politiledelsen viste Schaefer etter varslet representerer et brudd på arbeidsmiljølovens forbud mot gjengjeldelse. Ifølge Wiersholm har politiledelsen ved Hordaland ikke fulgt distriktets egne regler for håndtering av varsling.

– Rapporten vil nå bli nøye gjennomgått og fulgt opp med tiltak. Varslingsreglene i politiet må gjennomgås og gjøres kjent, og kunnskapsnivået for behandling av varslingssaker må økes, understreker justisministeren.

Anundsen mener Schaefers varsling har bidratt til å endre reglene for henleggelse av mistenkelig dødsfall.

– Det krever mot og styrke å varsle om kritikkverdige forhold. Derfor står det respekt av det Robin Schaefer har gjort, sier Anundsen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik