NRK Meny
Normal

Ansatte slår alarm om nedlegging av tingretter

Ansatte føler seg fullstendig tilsidesatt i prosessen med å slå sammen 35 norske tingretter. Nå ber de justisministeren gripe inn mot det de frykter blir en svekkelse av rettsvesenet.

Vegard Einan

FRYKTER FLASKEHALS: – De ansatte frykter tingrettene blir en flaskehals i rettssystemet, sier Vegard Einan, nestleder i Parat.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Domstoladministrasjonen (DA) jobber med å slå sammen en rekke norske tingretter. De ser per i dag for seg at 23 tingretter kan legges ned.

LES MER: Vil legge ned 23 tingretter i distriktene

Sorenskriverne i Hardanger og Sunnhordland uttalte seg onsdag svært kritisk om planene. Fagforeningen Parat forteller om negative reaksjoner fra domstolsansatte i hele landet.

– Fagfolk frykter rett og slett for kvaliteten i domstolene. De lever i uvisshet om hvorvidt de skal flyttes, og frykter kompetente ansatte skal slutte på grunn av reiseavstand. Sammenslåing går også utover brukerne, sier nestleder i Parat, Vegard Einan.

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

INVITERT TIL MØTE: Justisminister Anders Anundsen (Frp).

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Han har i dag sendt brev til justisminister Anders Anundsen (Frp), der han ber om et møte på vegne av fagforeningsmedlemmene.

– De synes det virker som domstolene styres som en bedrift, der økonomisk gevinst tar alt fokus, og frykter tingrettene blir en flaskehals i rettssystemet.

LES OGSÅ: – Å være dommer er en ensom jobb, det er ikke lagarbeid

– Involveringen under enhver kritikk

Domstoladministrasjonen gikk 15. september ut med listen over tingretter som vurderes sammenslått (se fakta). Ved nyttår sender de sin konklusjon til Justis- og beredskapsdepartementet.

Parat er den største organisasjonen for saksbehandlere i norske domstoler, med vel 550 medlemmer. De mener prosessen i DA går for fort, og at det skorter både på informasjon og grundig utredning.

– I saken om de ti første tingrettene som skal slås sammen, var det så ille at tillitsvalgte oppdaget det i media før de fikk vite det internt. Involveringen har vært under enhver kritikk, sier Einan.

– Man har heller ikke fått noen begrunnelse for nedleggingsforslagene. Vi reagerer på at DA ikke har en bredere tilnærming, der det tas hensyn til faktorer som kompetanse, forventet folketalls- og saksvekst, reisevei og kollektivtilbud, kommunereformen og politireformen.

– Virker forhastet og økonomisk motivert

Parat understreker at de ikke prinsipielt er imot sammenslåing av tingretter.

– Men dette virker som en forhastet og økonomisk motivert prosess, sier Einan.

Fagforeningen mener det er DAs ansvar å involvere de tillitsvalgte, men går til justisministeren fordi de mener hele prosessen bør startes på nytt.

– Vi vil be om en bredere tilnærming, sier Einan.

– Kjenner oss ikke igjen

Jann Ola Berget

AVDELINGSLEDER: Jann Ola Berget i Domstoladministrasjonen.

Foto: Domstoladministrasjonen

Avdelingsleder Jann Ola Berget i Domstoladministrasjonen sier de selv har initiert sammenslåingsarbeidet som følge av effektiviseringskrav fra politikerne, og at Justis- og beredskapsdepartementet har stilt seg positive. Departementet sier torsdag til NRK at de ikke vil kommentere saken før de mottar DAs forslag.

Berget kjenner seg ikke igjen i Parats beskrivelse av situasjonen, og svarer på deres ønske om å møte justisministeren med å invitere Parat til seg.

– Vi vil gjerne invitere til et møte for å gå gjennom hvordan arbeidet er lagt opp. Det er viktig for oss med stor grad av åpenhet og involvering, og vi har på et tidlig tidspunkt orientert kommunene og aktørene i domstolene, sier Berget.

Han understreker at det «ikke er sikkert» forslaget deres blir identisk med skissen de arbeider ut ifra nå.

BAKGRUNN: Vil legge ned 23 tingretter i distriktene

LES OGSÅ: – Å være dommer er en ensom jobb, det er ikke lagarbeid

Siste video

13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.
 Programleder Mariann Reikerås