Hopp til innhold

Anmelder mannen bak «landssviker»-liste

Senterparti-toppen engasjerte seg i lokalt asylmottak, og ble stemplet som «venstreekstrem» på nett. Nå går hun til politiet, mens partiet ber justisministeren om netthat-redegjørelse.

Laila Melkevoll

GÅR TIL POLITIET: – Jeg synes det er utidig å bli plassert på en slik liste. Målet må jo være å skremme meg til å være stille, sier Laila Melkevoll (Sp).

Foto: Senterpartiet

Mandag mottok Bergen Senterparti en e-post om at lederen deres, Laila Melkevoll, var «notert» på nettsiden nabokjerringa.no.

Siden drives av Oddbjørn Jonstad, leder av Norsk Folkeparti. Han står også bak en rekke andre nettsteder med navn som «Milorg» og «Riksrettkontoret».

John Wessel-Aas

VIL HA PST PÅ BANEN: Jon Wessel-Aas, advokat og ekspert på ytringsfrihet.

Foto: Presse / BingHodneland

Sidene inneholder lange lister over kjente og ukjente personer som ifølge bakmannen har ytret seg positivt om innvandring, og dermed må regnes som alt fra «venstreekstreme» til «landssvikere».

Melkevoll har den siste tiden vært aktiv i debatten om et nytt asylmottak på Landås i Bergen.

– Jeg synes det er utidig å bli plassert på en slik liste. Målet må jo være å skremme meg til å være stille, sier hun.

– Oppfordrer til vold

Etter å ha konferert med kollegaer og bekjente, valgte Melkevoll å gå til politiet.

Leder for retts- og påtaleenheten i Hordaland politidistrikt, Gunnar Fløystad, bekrefter at de har mottatt anmeldelsen, men sier saken trolig vil bli etterforsket av politiet i Jonstads distrikt.

Gunnar Fløystad

ETTERFORSKER TROLIG IKKE: – Uten å ha kjennskap til den aktuelle saken, vil vi normalt ta imot anmeldelsen, eventuelt avhøre fornærmede og eventuelle vitner, men det er ofte mest praktisk og fornuftig at det er politiet der personen bor som tar seg av den videre etterforskningen, sier Gunnar Fløystad, visepolitimester og leder for retts- og påtaleenheten i Hordaland politidistrikt.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Fløystad vil ikke kommentere om de har mottatt flere anmeldelser.

Ytringsfrihetsekspert Jon Wessel-Aas mener Jonstad oppfordrer til straffbare handlinger som sabotasje eller vold, og sier til Vårt Land at PST bør undersøke nettstedene.

– Vi har overhodet ikke slike tanker. Vi vil bare vise frem hva folk står for, og håpe at de kommer på bedre tanker, sier Jonstad til avisen.

LES OGSÅ: Forsker om «Nabokjerringa»: – Diffust og uorganisert høyreekstremt miljø

Etterlyser større politiinnsats

Melkevoll er glad for at Kripos har opprettet en egen nettpatrulje, men etterlyser enda større politiinnsats mot hatefulle og sjikanerende ytringer på nett.

LES OGSÅ: Mer hat på nettet etter terror og flyktningkrise

Fløystad forteller at Hordalands-politiet har styrket kampen mot IKT-kriminalitet med fem-seks årsverk, men at arbeidet «langt ifra» bare er rettet inn mot netthets.

– Denne saken handler ikke om meg, men er et eksempel på at vi ikke har kontroll på det som skjer på nett. Det kan skrives helt ekstreme ting, uten at det får konsekvenser for dem som står bak, sier Melkevoll.

Jenny Klinge

TAR SAKEN TIL MINISTEREN: – Dette er en problemstilling som rammer mange. Jeg vil gjøre det jeg kan for at Justisdepartementet tar en rask gjennomgang av regelverket. Jeg vil også understreke at politiet må bruke de virkemidlene de allerede har for å bekjempe kriminalitet på nett, sier Jenny Klinge (Sp) i justiskomiteen.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Må sende tydelige signaler

Hun har nå vært i kontakt med politiet, Justisdepartementet og Senterpartiets representant i justiskomiteen, Jenny Klinge.

Klinge sier til NRK at hun vil be justisministeren om en skriftlig redegjørelse for hvilke ressurser politiet får til å etterforske slike saker.

I fjor kom regjeringen med en handlingsplan mot radikalisering, men Sp etterlyser en klarere satsing på straffeforfølging av ytringer på nett.

– Vi må sende tydelige signaler om hva som ikke er greit, mener Melkevoll.

LES OGSÅ: Politiet arresterte mann for netthat