Hopp til innhold

Tatt med lapp på eksamen - nå havner saken i Høyesterett

Jusstudent Martin Seglen Baadshaug ble utestengt fra all høyere utdanning, men vant en knusende dom i lagmannsretten. Nå varsler staten omkamp.

Martin Seglen Baadshaug

KJEMPER MOT STATEN: – Jeg hadde nesten regnet med at dette kom til å komme. Jeg var veldig usikker da vi vant i lagmannsretten, sier Martin Seglen Baadshaug.

Foto: Hilde Kristin Strand

– Det er helt surrealistisk at saken min kan havne i Høyesterett. Det er en liten fillesak som har blitt tidenes sirkus, sier Martin Seglen Baadshaug til NRK.

Eksamensprøven – i forvaltningsrett- som han tok på Universitetet i Bergen (UiB) for snart tre år siden, kan nå bli vurdert av landets øverste rettsinstans. Baadshaug ble anklaget for juks da vaktene fant en lapp med notater på pulten hans før eksamen.

Etter å ha blitt utestengt fra all høyere utdanning i et halvt år, gikk han til sak mot Kunnskapsdepartementet. Baadshaug tapte i tingretten, men vant like før jul en knusende seier i lagmannsretten. Nå er saken anket til Høyesterett, skriver På Høyden i dag.

– Advokaten min fikk e-post fra regjeringsadvokaten i dag, om at skolen og utdanningsdepartementet sammen hadde bestemt seg for å anke, sier Baadshaug.

BAKGRUNN: Hadde ark på pulten – utestengt i et halvt år

Kanskje første juksesak i Høyesterett

Sakens kjerne er om det kan anses som grovt uaktsomt å la en slik lapp ligge fremme, slik klageinstansene på UiB har ment. Dette er kriteriet de har brukt for å stenge eksstudenten ute.

Dette er ifølge universitetsavisen På Høyden kanskje første gang en juksesak fra et universitet havner i Høyesterett.

Den tidligere jusstudenten er nå ferdig utdannet jurist, og sier han aldri jukset. Rettsbehandlingen handler om å bli renvasket.

– Nå er jeg veldig spent på hva som skjer, sier Baadshaug.

Baadshaug og hans advokat får nå fire uker på å skrive sitt tilsvar. Deretter skal ankeutvalget til Høyesterett avgjøre om saken blir behandlet.

– At det er staten som anker mener vi er et argument for at saken blir tatt opp, sier juristen.

Søker jobber med dommene vedlagt

Han har så langt fått fri rettshjelp underveis, men vet ikke hva som skjer videre.

– Om jeg får det videre, kan de først ta stilling til når saken eventuelt er behandlet. Så jeg får ikke vite før etterpå om dette er noe jeg må betale selv.

Juristen har fast jobb nå, men søker nye jobber, med dommene vedlagt.

– Det er rart og litt morsomt selv å kunne havne i Høyesterett.