NRK Meny
Normal

Angrende Drevland dømt for underslag

Tidligere advokat Odd Arild Drevland er dømt til fengselsstraff for grovt økonomisk underslag.

Tidligere advokat Odd Drevland ble i Bergen tingrett i dag døm,t til 2 år og seksm måneders fengsel, der ett år er på vilkår. Drevland vedtok dommen på stedet.

DØMT: Odd Arild Drevland var i mange år en av Bergens mest profilerte advokater. Etter at Bergens Tidende avslørte omfattende økonomiske krumspring leverte Drevland selv inn sin bevilling i november 2011. Under rettssaken har eks-advokaten innrømmet straffskyld.

– Jeg bet meg selv i halen og brente lyset i begge ender. På et eller annet tidspunkt er det klart at jeg møtte veggen, sa eksadvokat Odd Arild Drevland under sin forklaring i Bergen tingrett i februar.

Advokat Per Magne Christiansen

FORSVARER: Per Magne Kristiansen i Bergen tingrett tirsdag.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

Tirsdag formiddag ble 63-åringen dømt til fengsel i to år og seks måneder for grovt underslag, bedrageri og dokumentfalsk. Ett år av straffen er gjort betinget. Drevland aksepterte dommen på stedet.

– En riktig dom, sa Drevlands forsvarer, advokat Per Magne Kristiansen etter domsopplesningen.

Fikk lite igjen for å tilstå

Tingrettsdommer Stein Dons Heinfjell tar i dommen, som falt tirsdag formiddag, lite hensyn til at Drevland i rettssaken erkjente straffskyld i retten, fordi tilståelsen kom så sent i saken.

Samtidig la dommeren til at advokatens psykiske problemer kan ha gjort det vanskelig å tilstå på et tidligere tidspunkt.

– Medieomtalen har vært betydelig, men det er noe en advokat må regne med, sa Heinfjell under opplesningen av dommen.

Nå gjenstår det å se om dommen blir godtatt og rettskraftig, eller om man får en ny runde i lagmannsretten.

– Jeg tok penger

Under sin forklaring la Drevland alle kortene på bordet.

– Jeg innrømmer å ha tatt penger jeg ikke hadde rett på, og at jeg gjorde det med vilje, sa Drevland fra vitneboksen.

Ifølge tiltalen skal han ha tatt penger fra tre ulike personer eller selskaper, inkludert et dødsbo.

Drevland ble i februar dømt til å betale 2,2 millioner kroner, samt saksomkostninger, etter å ha tappet Taxi Vests klientkonto.

Benedikte Høgseth

LITE STRAFFERABATT: Statsadvokat Benedikte Høgseth mener Odd Arild Drevlands tilståelse kom for sent til å bli ilagt vekt, sa hun under sin prosedyre i Bergen tingrett.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Krevde null strafferabatt

Statsadvokat Benedikte Høgseth la ned påstand om at eksadvokat Odd Arild Drevland skulle straffes med tre års fengsel. At Drevland innrømmet all skyld, skulle ikke gi noen strafferabatt, mente hun i sin prosedyre.

De tre punktene i tiltalen hadde i utgangspunktet en strafferamme på seks år.

– Straffskyld er i utgangspunktet erkjent, og det er ikke opplagt at det blir noen ny runde i lagmannsretten på dette, utenom eventuelt på straffeutmåling. Spørsmålene rundt tilståelsesrabatt hadde partene en lengre runde på i retten, sier statsadvokat Høgseth til NRK.

Deler av Drevlands forklaring gikk bak lukkede dører.

Ordfører Trude Drevland har ikke vært noe tema i denne saken, det er straffesaken mot ektemannen Odd Arild som har stått i fokus. Ordføreren har ikke stått på vitnelisten.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik