Angrende bråtebrenner legger seg flat

– Vedkommende har vært helt åpen på hva som har skjedd, og slo alarm da han ikke kunne kontrollere bråtebrannen, sier Sotra-lensmann. Nå blir det etterspill.

Created by InfoDispatcher

KJEMPET MOT FLAMMENE: Mer enn 50 personer og to helikoptre var på det meste i sving for å bekjempe flammene på Sotra. Etter ti timer kom terrengbrannen under kontroll.

Helge Stave, lensmann på Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt, bekrefter at helgens storbrann vil få et etterspill.

Flere kvadratkilometer på Ågotnes, Spjeld og Fjæreide i Fjell kommune ble avsvidd etter at en bråtebrann kom ut av kontroll.

– Forholdet er anmeldt av politiet, som vi gjør med alle branner. Det gjenstår en del etterforskning før vi kan si noe om eventuelle reaksjoner, sier Stave til NRK.

LES OGSÅ: Du er ansvarlig om bålet ditt kommer ut av kontroll

Vedkommende har vært helt åpen på hva som har skjedd og forklart at han skulle brenne bråte. Han slo selv alarm da han ikke kunne kontrollere dette.

Helge Stave, lensmann

Slo selv alarm

Han forteller at politiet har vært i kontakt med personen som tente på, og som innrømmer å ha vært skyld i terrengbrannen.

Lensmann Helge Stave

LENSMANN: Helge Stave.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Vedkommende har vært helt åpen på hva som har skjedd og forklart at han skulle brenne bråte. Han slo selv alarm da han ikke kunne kontrollere dette.

– Hvilken reaksjon kan personen vente seg?

– Vi har bare fått en foreløpig forklaring. Vedkommende må få sjansen til å forklare seg på nytt. Her må vi etterforske videre, ta ut kart og se hvor stort område som er svidd av. Vi må også skaffe oversikt over hvor store ressurser som er brukt, sier Stave.

Brannhelikopter slipper vann på Ågotnes

VANNBOMBING BLE AVGJØRENDE: Lensmannen bekrefter at bruken av helikopter var avgjørende for at man klarte å kvele terrengbrannen på Sotra såpass fort.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Helikopterslokking var nøkkelen

Totalt var over 50 brannfolk fra Sotra og Bergen i aksjon samtidig i går, i tillegg til sivilforsvar og politi. 30 husstander fikk varsel om evakuering.

Brannen startet i 12-tiden lørdag og var først under kontroll i 22-tiden samme kveld. Brannvesenet drev etterslokking hele søndag for å hindre at brannen skulle blusse opp igjen.

Lensmannen har fått tilbakemelding på at bruken av helikopter var avgjørende for at man klarte å kvele brannen såpass fort.

Ordfører Eli Årdal Berland roser brannskapene og alle som var involvert i slokkearbeidet på Fjell kommunes hjemmesider.

LES OGSÅ: – Glad for at ikke boliger gikk tapt

LES OGSÅ: Fortsetter brannslokking utover natten