Hopp til innhold

Andsnes jakter på striler til 250-årsjubileum

Leif Ove Andsnes vil ha deg med i et gigantisk kor når Bergen Filharmoniske Orkester feirer 250 år som orkester neste år. Og er du stril bør du i alle fall lese videre.

Leif Ove Andsnes
Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Symfoniorkesteret i Bergen er et av verdenes eldste orkestre med en historie helt tilbake til 1765. I 2015 feirer de 250 år, og innleder jubileumssesongen med en stor konsert i slutten av januar neste år.

Vil ha folk med i gigantisk kor

Leif Ove Andsnes har fått i oppdrag å lage til konserten. Her vil det komme historiske drypp, men også gjenhør med stykker Andsnes spesielt husker han har hørt orkesteret spille og vil høre igjen.

– Tenk så fantastisk om kor i fra by og land kunne stått sammen og sunget om samhold og felleskap, som Beethovens korfantasi er.

Leif Ove Andsnes

– Jeg har noen ville ideer. En av dem er å avslutte konserten med Beethovens korfantasi. Men til det trenger jeg folk som synger, oppfordrer Andsnes.

Han ønsker seg et digert kor med 150 korister på scenen i Grieghallen.

– Jeg leter etter kor fra hele Hordaland, men kanskje først og fremst fra Bergen og Nordhordland, poengterer pianisten, fordi det har med historien å gjøre.

(Artikkelen held fram under biletet)

Leif Ove Andsnes

LEIF OVE ANDSNES: – Jeg leter etter kor fra hele Hordaland, men kanskje først og fremst fra Bergen og Nordhordland, poengterer pianisten, fordi det har med historien å gjøre.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

Strileopprør førte til orkester i Bergen

Bergen Filharmoniske Orkester ble grunnlagt 8. oktober i 1765. I april samme år hendte den såkalte strilekrigen i byen. Strilene protesterte fordi de mente de var ilagt en urimelig ekstraskatt fra den danske kongen.

18. april dro 2000 striler fra Nordhordland inn til Bergen for å gjøre opprør. Det gikk særlig ut over stiftsamtmannen (fylkesmannen) og den lokale fogden.

– Her snakker vi lynsjestemning, påpeker Andsnes og forteller at dette var opptakten til dannelsen av et eget orkester i byen.

Opprøret endte med at flere striler ble arrestert og dømt til døden, men fikk nåde og endte opp med å gjøre straffearbeid på livstid.

Borgerskapet fikk musikk som avkobling

Det kom en kommisjon fra København for å gjøre undersøkelser etter strileopprøret. De fikk musikk som avkobling etter endt arbeidsdag.

Musikerne som ble trommet sammen denne gangen fortsatte å spille, og ble starten på det som i dag er Bergen Filharmoniske Orkester.

Det er denne historien Leif Ove Andsnes vil illustrere gjennom det gigantiske koret på jubileumskonserten.

– Tenk så fantastisk om kor i fra by og land kunne stått sammen og sunget om samhold og felleskap, som Beethovens korfantasi er.

Andsnes presiserer at det er hele kor de er på jakt etter, ikke enkeltsangere. Vil du melde deg på, send en e-post til sunniva@harmonien.no.