NRK Meny
Normal

Andre verdenskrig-fort kan bli nedlagt etter budsjettkutt

Tellevik kystfort mister 80 prosent av bevilgningene. Dugnadsgjengen var snart klare til å åpne for publikum, men nå vurderer de å gi opp.

Tellevik

PÅ DUGNAD: Mer enn 100.000 dugnadstimer er lagt ned, ifølge Foreningen Tellevik kystfort. Etter kutt i budsjettet vurderer de å stenge.

Foto: FORENINGEN TELLEVIK KYSTFORT

– Vi trengte bare hjelp til å komme over kneiken og få åpnet, sier Tor Inge Mjelde, styremedlem i Foreningen Tellevik kystfort.

Da byrådet i Bergen la frem sitt budsjett i forrige uke, hadde alle de frivillige kulturverninstitusjonene som fikk støtte i fjor, enten blitt tilgodesett med like mye eller mer penger til neste år.

Unntaket var kystfortet på Tellevik, som under 2. verdenskrig lå strategisk til og hadde en viktig rolle i Festung Bergen. Summen til museet der er foreslått kuttet fra 440.000 kroner til 90.000 kroner, en reduksjon på nesten 80 prosent.

Mjelde er oppgitt.

– Nå vurderer vi seriøst å kaste inn håndkleet. Da må vi inn med gravemaskiner og jevne området. Inngangene til det underjordiske anlegget må sikres, sier Mjelde.

Laster kart, vennligst vent...

– Ikke nok til strøm

Foreningens plan var å åpne for betalende kunder neste år. Med sterkt redusert kommunal støtte tror ikke Mjelde det er mulig.

– 90.000 kroner er ikke engang nok til å betale strømmen i de tolv bygningene våre, sier han.

Den eneste forklaringen de har fått, er at kystfortets støtte må være på samme nivå som tilsvarende anlegg.

– Vi vet ikke hva det betyr. Og det mest skuffende er at ingen fra byrådet har vært her og sett hva de bevilger penger til. Vi har en ordfører fra Åsane, heller ikke hun har vært her, sier Mjelde.

tellevik

RESTAURERT: Kanonene på festningen er restaurert.

Foto: Foreningen Tellevik kystfort

De underjordiske anleggene er ferdig oppusset. Dugnadsgjengen har brukt mye tid på det nye servicebygget.

– Vi har minst lagt ned 100.000 dugnadstimer der ute uten å tjene en krone. Jeg har i alle fall brukt nok tid og penger på fellesskapet, sier Mjelde.

– Har fått mer enn andre

Julie Andersland (V), byråd for klima, kultur og næring, sier at Tellevik kystfort tidligere har fått mer enn sammenlignbare museer.

– Sammenlignet med for eksempel Ytre Arna historielag, Buekorpsmuseet og Sofus Madsens kulturmuseum, har Tellevik kystfort ligget høyt.

– Har disse andre museene like mye bygningsmasse?

– Det varierer nok en del, svarer Andersland.

Må bli del av noe større

Tellevik kystfort klassifiseres som frivillig kulturvern. Om de skal ha håp om mer midler og profesjonalisere driften, varsler Andersland at de må inn under en større museumsorganisasjon og bli en del av noe større.

– For eksempel Museum Vest, uten at vi har diskutert hvilket museum de bør ligge innunder, sier byråden.

– Det er viktig at dette ikke blir et museum som havner helt på siden av de andre konsoliderte museene, sier Andersland.

Hun bekrefter at hun ikke har rukket å besøke Tellevik kystfort.

– Jeg har rukket å besøke mange, men på langt nær alle, sier Andersland.

Siste video

Annika Beinnes synger Solveigs sang i båten "Babben"