Hopp til innhold

Anca ville bli advokat - nå tigger hun på gaten i Norge

– Vi sover aldri godt om natten, og tenker bare på om vi må stå på gaten i regnet i morgen, sier 21 år gamle Anca Stancu.

Tigger på gaten i Bergen

SE VIDEO: – Vi er slett ikke organiserte kriminelle, sier 21 år gamle Anca Stancu. Se hvordan livet hennes er på gaten i Bergen.

– Det var mange ting jeg ville bli da jeg vokste opp. Mest av alt ønsket jeg å bli advokat, sier Anca Stancu (21).

Den unge kvinnen fra Romania lever på gaten i Norge, på småpenger og tomflaskene til bergensere. Det er en skarp kontrast til det rom-kvinnen hadde sett for seg som liten jente i hjemlandet.

Hun er en av de mange rom-tiggerne i Bergen, som sier de må tåle både hets og vold på når de sitter gatelangs i byen.

LES MER: Tiggere: – Vi blir slått, sparket og spyttet på

– Føler du kaster bort livet

– Jeg er ung, og vil ikke gjøre dette. Jeg vil gjøre andre ting, som studere og være med familien min og venner. Jeg har ingen venner her, sier 21-åringen.

Denne uken gikk politiet ut og fortalte til NRK at de se mener alle rumenske tiggere i Bergen er del av samme, organiserte gruppe, som driver narkohandel og lommetyveri.

Bergen kommune viste i dag frem Anca som et eksempel på at det ikke stemmer, da de presenterte en rapport om tigging i byen. De mener den eneste organiseringen er at de som har vært her lengst, får de beste plassene.

– Du føler at du kaster bort livet ditt, og at du kunne gjort noe mer for samfunnet og for at du føler deg bedre.

Anka Stancu

HÅPER PÅ JOBB: – Jeg tror du er fri når du gjør det du virkelig vil, sier Anca Stancu.

Håper på jobb i Norge

Det er om lag 60 rumenske tiggere på gaten i Bergen, viser kommunens kartlegging. Anca overnatter hver natt hos Kirkens Bymisjon med mange av dem.

– Vi sover aldri godt om natten, og tenker bare på om det kommer til å regne eller snø i morgen. Om vi må stå på gaten fra sju om morgenen til sent på kveld. Vi tenker på hva vi skal gjøre, og på om noen kommer til å kjøpe magasinet ditt, sier Anka.

Anka håper på det aller lengste at hun kan få en jobb.

– Jeg tror du er fri når du gjør det du virkelig vil. Som å skape sitt eget liv, og at ingen forteller deg hva du må gjøre og ikke må gjøre. Nå føler jeg ikke at jeg har min egen frihet.