NRK Meny
Normal

Anca ville bli advokat - nå tigger hun på gaten i Norge

– Vi sover aldri godt om natten, og tenker bare på om vi må stå på gaten i regnet i morgen, sier 21 år gamle Anca Stancu.

Tigger på gaten i Bergen

SE VIDEO: – Vi er slett ikke organiserte kriminelle, sier 21 år gamle Anca Stancu. Se hvordan livet hennes er på gaten i Bergen.

– Det var mange ting jeg ville bli da jeg vokste opp. Mest av alt ønsket jeg å bli advokat, sier Anca Stancu (21).

Den unge kvinnen fra Romania lever på gaten i Norge, på småpenger og tomflaskene til bergensere. Det er en skarp kontrast til det rom-kvinnen hadde sett for seg som liten jente i hjemlandet.

Hun er en av de mange rom-tiggerne i Bergen, som sier de må tåle både hets og vold på når de sitter gatelangs i byen.

LES MER: Tiggere: – Vi blir slått, sparket og spyttet på

– Føler du kaster bort livet

– Jeg er ung, og vil ikke gjøre dette. Jeg vil gjøre andre ting, som studere og være med familien min og venner. Jeg har ingen venner her, sier 21-åringen.

Denne uken gikk politiet ut og fortalte til NRK at de se mener alle rumenske tiggere i Bergen er del av samme, organiserte gruppe, som driver narkohandel og lommetyveri.

Bergen kommune viste i dag frem Anca som et eksempel på at det ikke stemmer, da de presenterte en rapport om tigging i byen. De mener den eneste organiseringen er at de som har vært her lengst, får de beste plassene.

– Du føler at du kaster bort livet ditt, og at du kunne gjort noe mer for samfunnet og for at du føler deg bedre.

Anka Stancu

HÅPER PÅ JOBB: – Jeg tror du er fri når du gjør det du virkelig vil, sier Anca Stancu.

Håper på jobb i Norge

Det er om lag 60 rumenske tiggere på gaten i Bergen, viser kommunens kartlegging. Anca overnatter hver natt hos Kirkens Bymisjon med mange av dem.

– Vi sover aldri godt om natten, og tenker bare på om det kommer til å regne eller snø i morgen. Om vi må stå på gaten fra sju om morgenen til sent på kveld. Vi tenker på hva vi skal gjøre, og på om noen kommer til å kjøpe magasinet ditt, sier Anka.

Anka håper på det aller lengste at hun kan få en jobb.

– Jeg tror du er fri når du gjør det du virkelig vil. Som å skape sitt eget liv, og at ingen forteller deg hva du må gjøre og ikke må gjøre. Nå føler jeg ikke at jeg har min egen frihet.

Siste video

Annika Beinnes synger Solveigs sang i båten "Babben"