NRK Meny
Normal

Drukningstragedien: – Vi gjorde alt vi kunne

ODDA (NRK): Ambulanselærling Tobias Bø surret et tau rundt midjen, kastet seg uti den iskalde elven og hentet opp de to livløse guttene fra bunnen.

Hentet opp to druknede gutter

HENTET OPP GUTTENE: Ambulansearbeider Per Ragnar Råen (til v.) sikret fra land mens kollega Tobias Bø fra Helse Fonna kastet av seg klærne og stupte uti det iskalde vannet. Sammen fikk de hentet opp de to druknede guttene på 12 og 14 år. I dag ble det yngste offeret erklært død.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Du rekker ikke å tenke så mye. Jeg kledde av meg og fikk tauet rundt livet. Med andre kolleger til stede følte jeg meg ganske trygg på at vi skulle klare å løse oppdraget, forteller Tobias Bø.

Ambulanselærlingen i Helse Fonna fant guttene livløse på bunnen av den tre meter dype Tysso-elva.

Til tross for rask og iherdig innsats av Bø og de andre redningsfolkene, fikk drukningsulykken i Tyssedal i Odda lørdag et tragisk utfall.

Den yngste av de to irakiske brødrene ble i dag erklært død. Tilstanden for den to år eldre broren er fortsatt kritisk, opplyser Haukeland universitetssjukehus.

Tenker på familien

Ifølge sykehuset er brødrene 12 og 14 år gamle og har bosted på Hero Norges desentraliserte asylmottak i Tyssedal. Ifølge Bergensavisen kom de sammen med familien fra Irak til Norge i fjor.

– Hendelsen har gått kraftig inn på oss. Akkurat nå går tankene våre til familien. Vi håper selvsagt at den eldste gutten klarer seg, sier ambulansearbeider Per Ragnar Råen til NRK.

Klokken var 13.41 da meldingen tikket inn på brannstasjonen i Odda lørdag. Ambulansefolkene satte i gang gjenopplivingsforsøk på stedet, før brødrene ble sendt til sykehus i et Sea King redningshelikopter.

Ambulansearbeidere i Helse Fonna

REDNINGSTEAMET: Ambulansearbeiderne i Helse Fonna håper det går bra med eldste gutten.

Foto: Tale Hauso / NRK

Gjenopplivningsforsøk

I løpet av helga har redningsfolkene som deltok, både politi, brannvesen og to ambulanseteam, evaluert hendelsen.

– Det hele gikk veldig raskt og vi mener vi gjorde alt vi kunne. Det er kun snakk om detaljer vi kunne rettet på, men ikke noe som ville endret utfallet, sier Råen til NRK.

Han legger til at de er fornøyde med samarbeidet under aksjonen, helt fra de fikk ulykkesmeldingen og til guttene var oppe av vannet.

De to brødrene skulle bade i en kulp da ulykken skjedde lørdag ettermiddag. Det var to andre barn i nærheten som plutselig la merke til at de to brødrene ikke greide å holde hodet over vannet.

De kontaktet voksne, som igjen varslet politi og ambulanse.

Odda-ordfører Roald Aga Haug

SØRGER: Odda-ordfører Roald Aga Haug.

Foto: Tale Hauso/ARKIV / NRK

Ordføreren: – Får tett oppfølging

– Det ble et trist utfall for den ene gutten. Vi tar imot dødsbudskapet med stor sorg, sier ordfører Roald Aga Haug.

Han forteller at kommunen har en tett oppfølging med alle berørte parter. Tyssedal barneskole har iverksatt kriseberedskap etter at en av deres elever nå er bekreftet omkommet.

Vi i kriseteamet støtter og bistår skolen på en god måte. Det viktigste nå er at barneskolen får informert elever og foreldre, sier ordføreren.

To gutter måtte reddes fra elv i Skjeggedal i Tyssedal.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik