NRK Meny
Normal

Amatørene som topper 1. divisjon

14 studenter, én bilmekaniker, én lærervikar, én selger, én økonom og én modell leder 1. divisjon i fotball.

Nest-Sotra

BLIR IKKE RIKE: Å toppe 1. divisjon er ikke en lukrativ affære for Nest-Sotra-spillerne. - Vi er en fantastisk gjeng, som elsker å spille fotball. Det er det som motiverer oss. Ikke pengene, sier søndagens tomålsscorer Johnny Furdal (nr. 2 fra venstre.).

Foto: Astrid M. Nordhaug/Digitalsport

Nest-Sotra – Vi har sikkert det laveste lønnsbudsjettet i 1. divisjon, og i forhold til Brann er det som natt og dag, sier Johnny Furdal, søndagens tomålscorer i 3-1-seieren over Ham-Kam.

Furdal livnærer seg som instruktør på klubbens fotballfritidsordning. Det gjør også lagkamerat Christian Tveit.

– Man må ha penger for å overleve, men vi er realistiske, og har ikke budsjett til høye lønninger. Vi spiller for at vi kanskje en gang kan leve av det, men er en fantastisk gjeng, og det er det som motivierer oss, sier Furdal.

100.000 kroner i snitt

Budsjettet for spillerlønninger i Nest-Sotra er på svimlende lave 2,5 millioner kroner, vel 100 000 i snitt på hver spiller. Storebror Brann bruker 25 millioner kroner på spillerlønninger.

– Helt ærlig så vet jeg ikke så mye om spillerlønningene i klubben, men vi har vel et av de minste budsjettene i 1. divisjon, så jeg regner med lønningene er deretter, sier Mads Songve. Han er økonom, og jobber for tiden i et inkassobyrå.

Mads Songve

INKASSOBYRÅ: - Det virker som om spillerne har det bra, og klarer seg. Det er det viktigste. Vi har et sportslig fokus, sier Nest-Sotra-spiller, Mads Songve.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Vi blir ikke rike av fotballen, men det virker som om spillerne har det bra og klarer seg. Det er det viktigste. Vi har et sportslig fokus. Det tror jeg jeg kan si for alle spillerne i troppen, sier Songve.

Drømmer om eliten

For øyeblikket er det bare Sogndal som plasserer seg mellom Nest-Sotra og storebror Brann i divisjonssystemet.

– Vi tenker ikke på det. Vi konsentrerer oss bare om å prestere på banen, og er kjempefornøyde med starten vi har fått. Men det er 28 kamper igjen, og taper vi resten rykker vi ned med stil, minner Furdal om. Han legger likevel ikke skjul på at Sotra-klubben har et håp om å kunne hevde seg høyere i divisjonssystemet i fremtiden.

– Det er en lang vei dit, men Rogaland har tre eliteserielag, og jeg skjønner egentlig ikke hvorfor vi ikke skal klare det i Hordaland også. Alt ligger til rette for det. Vi kommer iallefall ikke langt uten å ha drømmen, mener Furdal.

– Det gøyeste som fins

Johnny Furdal

- GØYESTE VI VET: – Man må ha penger for å overleve, men vi er realistiske, og har ikke budsjett til høye lønninger, sier Johnny Furdal.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Det er to fulltidsansatte personer i Idrettslaget Nest-Sotra. Det er daglig leder Michael Flyvholm og hovedtrener Alexander Strus.

Ingen av 1. divisjonslagets spillere har hovedinntekilde som fotballspiller. De er bare en gjeng fotballglade spillere som bare er blitt veldig gode i å utføre hobbyen sin.

– Vi syns rett og slett bare det er utrolig gøy å spille fotball sammen. Følelsen av å vinne fotballkamper, stå inne i garderoben og juble litt ekstra, slik at gjestene på den andre siden av veggen skal få det enda verre, er noe av det gøyeste som fins, gliser Furdal.

Og slik jublet Nest-Sotra etter sin andre seier på to kamper i 1. divisjon:

Laster innhold, vennligst vent..

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik