NRK Meny
Normal

Fremmede fikk tilgang på Elisabeths private bilder

En datafeil hos FotoKnudsen gjorde at fremmede kom inn på Elisabeth Søreide sine private bilder. – Dette skal ikke skje, sier Datatilsynet.

Elisabeth Søreide 2

REAGERER: Forferdelig ekkelt, sier Elisabeth Søreide, etter at hun logget seg inn på sine sider hos FotoKnudsen, men fikk opp andres private bilder.

Foto: Arild Grindheim / NRK

– Det er helt forferdelig, og jeg vil ikke tenke på det dersom noen med feil hensikter har fått tak i mine private bilder.

Det sier Elisabeth Søreide fra Bergen, som fikk seg et sjokk da hun logget seg inn i FotoKnudsen sin nettjeneste for tre uker siden. Etter å ha logget seg inn med brukernavn og passord, oppdaget hun raskt at det ikke var hennes private bilder som dukket opp.

Elisabeth Søreide

HAR IKKE HØRT NOE: Elisabeth Søreide tok kontakt med FotoKnudsen. Tre uker senere har hun ennå ikke fått et svar på hva som har skjedd, eller hva hun burde gjøre.

Foto: Arild Grindheim / NRK
Raymond Michelsen

HAR IKKE SVAR: - Dette er det verste som kan skje oss, sier Raymond Michelsen, markedssjef hos FotoKnudsen.

Foto: Arild Grindheim / NRK

Fikk opp bilder av andres barn

– Jeg så at dette var ikke mine bilder, og at det var bilder av et annet barn. Jeg logget inn igjen tre ganger, og hver gang kom jeg inn på en annen sine private bilder, forteller Søreide.

Det var da Søreide hadde bestilt bilder at hun oppdaget feilen i FotoKnudsens system. Småbarnsmoren forsøkte å logge seg inn flere ganger over et par dager, og havnet på to ulike kvinners kontoer.

Her kunne hun finne all informasjon om dem, og se hvor de bodde og hvilken kontaktinformasjon de hadde. Søreide tok kontakt med en av kvinnene, og fortalte hva som hadde skjedd.

Da fikk Søreide vite at den andre kvinnen også hadde kommet inn på hennes bilder, noe hun opplevde som svært ekkelt.

– Veldig ubehagelig

– Jeg var redd for at bilder av mine barn skulle bli distribuert til noen jeg ikke vil at skal se dem. De andre kvinnene hadde jo også familiebilder og bilder av barn, og det var veldig ubehagelig

Søreide tok kontakt med kundeservice samme dag. Etter å ha ventet en uke uten å få svar, tok hun direkte kontakt med markedssjef Raymond Michelsen i FotoKnudsen.

– Han svarte straks, og sa at dette var noe de så alvorlig på. Markedssjefen skulle snakke med it-avdelingen, og de skulle gi meg en tilbakemelding, men jeg har ennå ikke fått noe svar på hva jeg burde foreta meg.

Da NRK traff henne fredag hadde hun ennå ikke fått svar fra kundeservice eller markedssjefen.

– Jeg syns det har tatt lang tid. Det er tre uker siden det skjedde, sier hun i dag.

FotoKnudsen vet ikke hva problemet er

Til NRK sier Michelsen at de ikke har noen god forklaring på feilen.

– Vi har store problemer med å forklare akkurat hva som har skjedd her. Det er klart at når vi er Norges største bildetjeneste, og lagrer 500 millioner bilder, ser vi ekstremt alvorlig på dette, sier han.

Les mer under bildet.

FotoKnudsen illustrasjon

EN MILLION BRUKERE: FotoKnudsen er Norges største bildetjeneste, har over en million brukere og lagrer 500 millioner bilder.

Foto: Arild Grindheim / NRK

FotoKnudsen har over en million registrerte brukere, og kan ikke garantere at dette ikke har skjedd med andre.

– Vi kan ikke garantere dette, men vi har ingen rapporter før eller senere på dette fra før. Dette er det verste som kan skje for vår bildetjeneste, sier Michelsen.

Etter at NRK tok opp saken, opplyser FotoKnudsen at de ennå ikke har identifisert feilen, men at de har gjort det tryggere å legge inn bilder.

Datatilsynet reagerer

Datatilsynet reagerer på saken, sier direktør Bjørn Erik Thon.

Bjørn Erik Thon

KAN BLI STRAFFET: Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, kaller saken alvorlig og forventer at FotoKnudsen selv rapporterer inn problemet.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Det skal ikke skje, og det sier seg selv at det oppleves ubehagelig at private bilder kan sees av andre. Jeg forstår veldig godt at kundene reagerer, sier Thon, som opplyser at de vil undersøke saken.

– Dette er en alvorlig sak når et stort firma som lagrer bilder på vegne av andre, tydeligvis ikke har hatt sikkerheten i orden. Om det kan bli aktuelt å gi overtredelsesgebyr til FotoKnudsen er for tidlig å si ennå, sier Thon.

Elisabeth Søreide føler seg ikke trygg på FotoKnudsen lenger.

– Dette skal ikke skje, og jeg mener de burde i vert fall ta kontakt med dem det har skjedd med og gi et svar på om man bør slette profilene sine. De bør også gå gjennom rutinene sine, sier hun.

Hva syns du om datafeilen hos FotoKnudsen? Bruk kommentarfeltet under.

Siste video

Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.
Vestlandsrevyen 21.september frå Torgallmenningen i Bergen.