Da hele Bergen stod på hodet for dronning Elizabeth og familien

Det er nesten 43 år siden forrige gang prins Charles besøkte Bergen.

Klokken 12.00 i dag lander prins Charles og hertuginne Camilla på Bergen Lufthavn Flesland. Besøket i Vestlandets hovedstad er del av det britiske kongehusets markering av dronning Elisabeths 60 år på tronen.

LES OGSÅ: Prinsen som vil redde verden

Lette etter norske aner

Bortsett fra et besøk hos britiske tropper på Voss i 1985, er det første gang siden 1969 at prins Charles er på disse trakter. Den gang besøkte hele den britiske kongefamilien Bergen og Vestlandet for å gå opp sporene etter Ragnvald Mørejarl, som ifølge Snorre Sturlason er blant dronningens forfedre.

Video Kongeleg besøk i Bergen 1969

SE VIDEO: NRKs reportasje fra kongebesøket i Bergen i 1969.

Dronning Elisabeth og hennes familie ankom havnen i Bergen 8. august 1969 med det kongelige skipet HMY «Brittania», fulgt av den norske kongefamilien i kongeskipet «Norge» og en haug med småbåter. Ifølge NRKs reportasje fra besøket lettet tåken og ga rom for en varm augustssol da de kongelige la til kai. Kong Olav, kledd i admiraluniform, tok imot de celebre gjestene på Bryggen.

Sjekket ut severdighetene

Gjestene fra England ble vist en rekke av Bergens største severdigheter, og ut fra video og bilder ser de ut til å ha vært langt heldigere med været den gang.

– I dag ser det ut til å bli ganske disig med regn, yr og lavt skydekke, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet.

I 1969 gikk turen først til Sjøfartsmuséet. Deretter var den britiske kongefamilien både i Gamle Bergen, Fløyen og på Akvariet, før det var selskap på Gamlehaugen og konsert på Troldhaugen. Dagen ble avsluttet med bankett i Håkonshallen.

Fløyen og Troldhaugen igjen

Prins Charles og Eskil Pedersen

MØTTE AUF-ERE: Prins Charles hilser på AUF-leder Eskil Pedersen.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Denne gangen skal det kongelige paret kun være i Bergen i fem timer. De to kongelige parene deler seg ved ankomst. Prins Charles og kong Harald skal om bord i forskningsskipet MV «Brennholm» i Vågen, mens hertuginne Camilla og dronning Sonja drar på Fløyen.

Deretter blir det omvisning og konsert i Håkonshallen, omvisning på Bryggen og omvisning på Troldhaugen.

Prins Charles og hertuginne Camilla kom til Norge tirsdag. Under den første dagen av deres offisielle besøk i Norge, besøkte de blant annet AUF-ere som overlevde Utøya-massakren 22. juli.

Video Prins Charles møtte Utøya-ungdom

STERKT MØTE: Prins Charles møtte Utøya-ungdom