NRK Meny
Normal

Skulle lage informasjonsfilm – fant 21 ulovlige hummerteiner

Fiskeridirektoratet skulle bare lage en informasjonsfilm om hummerfiske. I stedet utviklet det hele seg til en aksjon. – Vi hadde akterdekket fullt av ulovlige teiner.

Fiskeridirektoratet skulle bare lage en informasjonsfilm om hummerfiske. I stedet utviklet det hele seg til en aksjon. – Vi hadde akterdekket fullt av ulovlige teiner.

ULOVLIG: Fiskeridirektoratet fikk båten full av ulovlig hummerteiner.

Tirsdag var Fiskeridirektoratet ute med oppsynsbåten sin «Munin» ved Sotra utenfor Bergen. Med seg hadde de en fotograf fra et filmselskap som hadde fått i oppdrag å lage informasjonsfilmer for direktoratet.

Funnene de gjorde på turen ble noe ganske annet og langt mer urovekkende enn de hadde forestilt seg.

– Det utviklet seg til en aksjon mot ulovlig hummerfiske, forteller Olav Lekve, kommunikasjonsdirektør i Fiskeridirektoratet.

Skipper Jørgen Ree Wiig på «Munin» forteller hva som skjedde.

– Vi var ute for å spille inn noen informasjonsfilmer til Youtube for å informere folk om hummerfiske. Da trakk vi en del hummerteiner fordi vi skulle ha noen eksempler. I den første teinen vi trakk, lå det en stor hummer. Etter hvert viste det seg at alle teinene i området var ulovlige, sier Wiig.

Fiskeridirektoratet med båten full av ulovlige teiner

BÅTEN FULL: Mannskapet på oppsynsbåten til Fiskeridirektoratet måtte stable ulovlige hummerteiner på det lille akterdekket.

Foto: Sven A. Nydal / Fiskeridirektoratet

Anmeldt til politiet

Det hele endte med et massebeslag.

– Vi beslagla slik at vi hadde hele akterdekket fullt, med 21 teiner, forteller skipperen.

Teinene Fiskeridirektoratet fant hadde for små fluktåpninger, slik at hummerne som er mindre enn det som er tillatt å fange, og andre dyr som ikke skal fanges, ikke kommer seg ut igjen. Reglene sier at fluktåpningen på hummerteinene må være på minst 6 cm diameter.

– De er trolig kjøpt i Sverige. Jeg synes det er synd at det finnes så store mengder ulovlige fiskeriredskaper, sier Wiig.

Kommunikasjonsdirektør Olav Lekve sier Fiskeridirektoratet har anmeldt saken, og overlatt teinene og videomaterialet til politiet.

– Vi ser svært alvorlig på at et tilfeldig tokt resulterer i et såpass stort beslag, i et begrenset område på kort tid, sier Lekve.

Fiskeridirektoratet fant ulovlige hummerteiner

Hummerfisket er i gang langs hele kysten av Norge.

Foto: Sven A. Nydal / Fiskeridirektoratet

Varsler flere kontroller

Lekve forteller at de har registrert at det i samme område har vært drevet ulovlig hummersalg på Facebook. Direktoratet mener det gjør saken ekstra alvorlig dersom målet med teinene var ulovlig salg av det de betegner som en svært utsatt art.

– Blant annet har forsøksfiske ved Havforskningsinstituttet vist at hummeren nok er mer truet enn vi først trodde. Situasjonen er ikke nødvendigvis bedre selv om den er tatt av rødlisten, sier skipper Wiig.

Fiskeridirektoratet varsler flere kontroller fremover, og advarer folk som driver ulovlig fiske.

– Hummerfisket foregår fra 1. oktober og ut neste måned i dette området, og det er til tider et enormt press på hummeren. Vi vet det foregår en del ulovlig fiske, og har derfor en god del oppmerksomhet rettet mot dette fisket om høsten, sier Lekve.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik