Hopp til innhold

Aldri målt bedre luft i Bergen

Vinterstormer og nedbørsrekord i 2015 ga beste luftkvalitet mellom de syv fjell siden målingene startet. Miljøbyråden er likevel bekymret.

Forurenset luft ligger som et teppe over Bergen

TEPPE OVER BYEN: Dårlig luft med svevestøv og nitrogendiksois legger seg som et teppe over Bergen når det er klarvær og kaldt i byen.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Årsaken er at bare en eneste kaldværsperiode, lik den byen har opplevd nå etter nyttår , ville vært nok til å bikke 2015-gjennomsnittet over i rødt.

Julie Andersland

JUBLER IKKE: Miljøbyråd Julie Andersland )

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Korte perioder kan være helseskadelige

– Vi vet at selv kortere perioder med høy luftforurensing kan være helseskadelige. Målet må derfor være å gjøre helsesituasjonen for astmatikere mindre væravhengig, sier miljøbyråd Julie Andersland (V) til NRK.

Og en kan trygt slå fast at 2015 var annerledesåret. Det har aldri vært målt mindre forurensing på beryktede Danmarksplass enn i fjor.

– Bare i oktober var forurensingen høyere enn langtidsgjennomsnittet. Alle andre måneder var langt under, sier forsker Thomas Wolf ved Nansensenteret.

Dårlig vær ga bra luft

Samtidig var det ikke et eneste døgn med kuldegrader, og vannet fosset ned fra himmelen gjennom hele året. Dermed ble det sjelden inversjon (se faktaboks).

Thomas Wolf

HAR OVERSIKT: Thomas Wolf ved Nansensenteret har sammenliknet fjorårets tall med tidligere år.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– På grunn av det dårlige været, ble den forurensede luften skiftet ut ganske effektivt. Derfor hadde vi ganske bra luftkvalitet i fjor, sier Wolf.

– Veldig gledelig og bra for de som er plaget, sier tidligere miljøbyråd Henning Warloe (H).

Bare to av de 13 siste årene har luften i Bergen vært på rett side av de nasjonale og europeiske grenseverdiene.

– Fortsatt behov for tiltak

Det uvanlig milde været gjør at nåværende miljøbyråd Andersland ikke finner noen stor grunn til å glede seg over rekordresultatet i fjor.

– Vi er nødt til å sikre god byluft for folk hele tiden. For å få det til, er vi nødt til å få trafikken ytterligere redusert og få ned utslippene generelt, sier hun.