Demonstrantene: - Vi kommer tilbake

Demonstrasjoner mot Statnett på fjerde dagen denne uken.

Aksjonistar Ålvikfjellet

Aksjonister fra Hardangeraksjonen var fredag morgen på plass på to av punktene der det skal bygges master til kraftlinjen mellom Sima og Samnanger.

Politiet ble i formiddag kontaktet av Statnett for å fjerne demonstrantene, og dro i dag til byggeplassene på Ålvikfjellet med politihelikopter.

Fikk kritikk for farlig aksjon

Tidligere i dag fikk demonstrantene kritikk for å drive en farlig aksjonsform. Påstanden fra Statnett var at de løp under helikoptrene, noe som medførte at pilotene måtte avbryte flere landinger.

– Det ser vi veldig alvorlig på. Det er en aksjonsform som setter aksjonisten og helikopterpiloten i fare. Derfor vil vi be dem slutte med straks, sier visepolitimester Jon Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt.

Talsperson Magne Hagesæter for Hardangeraksjonen sier dette ikke er sant.

– Aksjonistene vil på det sterkeste tilbakevise påstandene. De sier de står helt i ro på samme plass, og ikke er i nærheten av helikoptrene. En slik aksjonsform tar vi avstand fra, sier Hagesæter, som ble arrestert i går og ikke er på plassen i dag.

Hardanger aktivist

TILBAKE: Fem aktivister fra Hardangeraksjonen er på plass på Ålvikfjellet, der tre nye mastepunkt etter planen skulle bygges i dag.

Foto: Tina Kjerland, Hardangeraksjonen

Lover å komme tilbake

Uansett aksjonsform: I dag fjernet de fem oppmøtte aksjonistene seg frivillig, etter anmodninger fra politiet. Arbeidet er nå i gang igjen på de to mastepunktene, der det skal lages fundamenter til nye høyspentmaster.

Men aksjonist-talsmannen er klar: De kommer tilbake.

– Grunnen til at vi fjernet oss i dag er for å komme tilbake ved senere tidspunkt, sier Hagesæter.

Demonstrantene sperret byggeplassene for å hindre Statnett i å begynne byggin av fundament til to nye master. Det er fjerde gangen denne uken arbeidet stoppet opp på grunn av aksjonistene.

Leder aksjonerte

Blant dem som var på plass, er leder for Hardangeraksjonen, Lars-Helge Ljone.

– Det er to arbeidere her, som forsøker å jobbe litt. Vi prøver å stå i veien for dem, men vi går aldri til bruk av noe vold, fortalte han i morges.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Video Politi fjerna Hardanger-aksjonistar

MAKTDEMONSTRASJON: Frontperson Synnøve Kvamme i Hardangeraksjonen ble torsdag arrestert. 30 politifolk rykket ut for å pågripe henne og én annen demonstrant.

Foto: Arnstein Karlsen

Statnett fortalte i formiddag at de vurderer hva de skal gjøre med aksjonistene i dag.

Stadig større politistyrker

– Vi har sett på det, og kommet frem til at vi trenger å jobbe på disse punktene i dag. Det er vanskelig for oss å jobbe på en god og trygg måte når det er demonstranter der, uttalte kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett tidligere i dag.

Til slutt bestemte Statnett seg derfor for å koble inn politiet.

Stemningen rundt Hardanger-aksjonene har eskalert de siste dagene. Mandag valgte Statnett selv å trekke seg tilbake . Onsdag fjernet politiet ni aksjonister med makt fra en helikopterlasteplass, men de kom tilbake torsdag. Da rykket 30 politifolk ut for å stoppe demonstrasjonene, og to av aksjonens frontpersoner ble arrestert.