Her blir AG 3-en avfyrt for siste gang

Den har vært den norske soldats viktigste følgesvenn i nesten 50 år. Nå er den gode, gamle AG 3-en snart pensjonert.

Den har vært en del av det norske Forsvaret i snart 50 år. Nå er AG 3-geværet snart helt skiftet ut. Foto/redigering: Jørgen Eide

SE VIDEO: HV-soldatene i Bjørgvin har sin første skytetrening med AG 3 sin arvtaker. Men et siste skudd med forgjengeren må til ... FOTO/REDIGERING: Jørgen Eide

Alle som har vært innom Forsvaret etter 1966, har et forhold til den. Med sin grønne kolbe, 4,1 kilo og 7,62 millimeters kaliber, har AG 3-geværet vært en viktig del av det norske militæret i nesten 50 år.

Hundretusenvis av norske soldater har hatt sin våpenopplæring med den, men nå er det snart slutt.

Droppes også av Heimevernet

Forsvaret har jobbet siden 90-tallet med å bytte den ut som standardvåpen, og siden 2007 har arvtakeren HK 416 gradvis tatt over. Men i mange år har den fremdeles vært en del av oppakningen til Heimevernets soldater. Inntil nå.

AG 3 gevær stablet i en stor haug

FASES UT: Bare i år skiftes 6600 AG 3-gevær ut i Heimevernet, geværets siste skanse.

Foto: Jørgen Eide / NRK

For nå er også Heimevernet i gang med å utfase den gamle traveren. Bare dette året skal 6600 AG 3-gevær byttes ut i Heimevernet, i hvert HV-område i tur og orden.

Denne uken var turen kommet til heimevernet i Bjørgvin. På ukens øvelse på Ulven fikk soldatene trening med nykomlingen HK 416 for første gang.

Den pågående «Øvelse Bjørgvin» er for øvrig den største i sitt slag i bergensregionen.

– Vemodig

Heimevern-soldat Bjarte Aase fikk både skyte med AG 3 en siste gang, før han testet det nye våpenet.

– Jeg gleder meg til å prøve det ut. Den er lettere og mer hendig enn AG 3-en. Men å skulle skyte med det en siste gang er litt vemodig, sier han.

Se hvordan det gikk da HV-soldatene skjøt med sitt nye våpen for første gang – og sitt gamle for siste gang – i reportasjen fra Ulven leir i videovinduet øverst.

Hv-soldat sikter med HK 416

ARVTAKEREN: Her skyter HV-soldat Bjarte Aase med HK 416 for første gang.

Foto: Jørgen Eide / NRK