NRK Meny
Normal

Advokat boikottet kollegenes aksjon

I en uke skal advokater boikotte fengslinger i retten. Men på aksjonens første dag gikk fengslingsmøtet som normalt.

– SYND: Aksjonsleder Arild Dyngeland liker ikke at en advokat stiller opp for Bergen tingrett til tross for aksjonen for bedre betaling i rettshjelpsaker. – Det er synd, men vi må bare respektere det, sier han.

– Vi syns det er veldig synd at noen advokater velger å gjennomføre rettsmøter til tross for at det er en klar del av aksjonen at man ikke skal det, sier aksjonsleder i Bergen Arild Dyngeland til NRK.

Dyngeland står denne uken utenfor tinghuset i Bergen sammen med kolleger og aksjonerer mot det de mener er for dårlig betaling for oppdrag som handler om fri rettshjelp. Betalingen (salæret) skal dekke både lønn og utgifter for advokatene, og ifølge Advokatforeningen har satsene staten har satt for rettshjelp, ikke holdt tritt med den generelle lønnsutviklinga.

BAKGRUNN: – Advokatlønnen er så lav at det er fare for rettssikkerheten

– Advokater som har mange saker å velge mellom vil velge og ta oppdrag som private betaler. Da betyr det at advokater som kanskje har færre saker å velge mellom, tar rettshjelpssaker. Dette tror vi går utover kvaliteten av arbeidet som blir utført, sier Dyngeland.

– Han meldte seg

Kari Johanne Bjørnøy

FORBEREDT PÅ PROBLEMER: Sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy tror Bergen tingrett kommer til å få problemene med å skaffe klienter forsvarere denne uken.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

Den første dagen av advokatforeningens aksjon ble «ødelagt» av en frivillig som stilte opp for tingretten.

– Det var en advokat som meldte seg. Han var interessert i å være forsvarer i dag, forteller sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy i Bergen tingrett.

Advokaten som meldte seg var Jan Bakke, fra Tind Advokater. Bakke sier til NRK at han ikke er medlem av advokatforeningen, og ser på dagens arbeid som uproblematisk.

LES OGSÅ: – Advokatlønnen er så lav at det er fare for rettssikkerheten

– Når jeg ikke er medlem, ser jeg ingen problemer med å stille i retten, sier han. Bakke uttrykker også at han ikke helt vet hva aksjonen handler om.

– Synd, men vi kan ikke gjøre noe med det

Aksjonsleder Dyngeland synes det er synd at Bakke har tatt seg av forsvareroppdraget i det ene fengslingsmøtet som har vært i Bergen tingrett mandag.

– Jeg har snakket med ham og fått en begrunnelse på hvorfor han velger å gjøre det. Det må vi bare respektere. Men det er synd, og det er først og fremst synd fordi vi har en felles interesse i denne aksjonen. En felles interesse i å bedre rettshjelpssystemet for klientene våre.

– Hva gjør dere med dette?

– Vi kan ikke gjøre noe med det, og vi kommer ikke til å gjøre noe med det. Vi syns det er dumt, sier Dyngeland.

Sorenskriver Bjørnøy er forberedt på ytterligere problemer med å finne forsvarere i dagene som kommer.

– Det blir vanskelig. Og det vil sikkert være vanskelig i de rettsmøtene som kommer senere i uken. Vi må gjøre det vi kan for å skaffe forsvarere, men klarer vi ikke det må vi forholde oss til det, sier sorenskriveren.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.