Astrids sang fikk Stortinget til å gråte

Astrid Aarhus Byrknes tok i bruk en heller sjelden argumentasjonsteknikk under debatten om aktiv dødshjelp i Stortinget i dag. – Jeg tror ikke det skal bli en vane, ler hun. Se video!

Her synger Astrid Aarhus Byrknes i Stortinget

Astrid Aarhus Byrknes synger i debatten om aktiv dødshjelp.

Knut Arild Hareide og Astrid Aarhus Byrknes

INNE FOR HAREIDE: Byrknes sammen med Knut Arild Hareide, som hun vikarierer for på Stortinget mens han er i pappaperm.

Foto: Ingrid Hognaland / NRK

Da stortingsrepresentant Astrid Aarhus Byrknes (KrF) gikk på talerstolen i dag, spurte hun presidenten om det var lov å synge i Stortinget. Det var det.

Dermed dro Lindås-ordføreren, som vikarierer for Knut Arild Hareide i pappaperm, til med sangen «Men går eg øve engene». Sangen kom i debatten om aktiv dødshjelp.

– Det ble bare slik. Jeg satt og kikket på innlegget mitt, og så slo det meg veldig at det er noen fine strofer som hadde passet veldig godt til slutt i innlegget. Jeg lurte på om jeg skulle tørre, og spurte stortingskollega Olaug Bollestad om hun trodde det var lov. Hun visste ikke, men jeg fikk jo ja fra presidenten.

Vakten kom bort med tårer i øynene

Dermed sang hun disse strofene, som fikk flere i salen til å ta til tårene:

«Så eg på mine stiar mot forgjengelse og høst, ikkje reddast for den ytterste grindå»

Se sangen i videovinduet øverst!

– Statsråden takket for sangen, og jeg fikk veldig mange håndtrykk etterpå. En vakt kom bort til meg med tårer i øynene, og sa at ordene hadde gått rett til henne. Det var godt å se at det traff noen, sier Aarhus Byrknes.

Sang hos ambassadøren i New York

KrF-politikeren, som synger i kor og har erfaring som solist, hadde sin første dag på Stortinget 6. januar. Det er likevel ikke første gang hun synger for kollegaene i rikspolitikken.

Jeg var med utenrikskomiteen til New York, og under en middag hos ambassadøren så jeg et flygel jeg fikk så lyst til å prøve.

Astrid Aarhus Byrknes

– Jeg var med utenrikskomiteen til New York, og under en middag hos ambassadøren så jeg et flygel jeg fikk så lyst til å prøve. Da sang jeg «Vi skal ikkje sova burt sumarnatta» av Lindås-dikteren Aslaug Låstad Lygre, forteller hun.

– Du skal være på Stortinget ut mars. Kan vi vente flere sanger?

– Jeg tror ikke det blir en vane, og er litt nøye på at det skal passe. Som ordfører har jeg prøvd å synge i forbindelse med taler, og av og til kan det understreke det jeg sier. Poesien sier mye mer enn en lang tale noen ganger, men man kan jo ikke bare synge noen strofer fordi man har lyst til det, sier 50-åringen.

Synger ikke om forsvarspolitikk

Aarhus Byrknes argumenterte i sitt innlegg for at man bør satse på lindrende behandling, omsorg og nærhet, fremfor aktiv dødshjelp, og var fornøyd med svaret hun fikk da helseministeren sa at aktiv dødshjelp ikke er en sak for regjeringen.

– Finnes det politiske saker det er vanskeligere å synge om enn dette?

– Hehe, det vet jeg ikke. Det er nok ikke så lett å synge om forsvarspolitikk, for eksempel, smiler KrF-representanten.