Satte «verdensrekord» over Atlanteren

Statsraad Lehmkuhl tilbakela 1469 nautiske mil på 124 timer. – Jeg tviler på at noen vil slå oss, sier skipssjef Lasse Hiis Bergh.

Statsråd Lehmkuhl

SATTE VERDENSREKORD: Statsraad Lehmkuhl tilbakela 1469 nautiske mil på 124 timer. Her er skipet under Tall Ships Races i Stavanger i 2011.

Foto: NRK Rogaland

Statraad Lehmkuhl satte 24. september kursen for Kapp Verde og USA med 60 kadetter ombord, skriver BT.

Sjøkrigsskolen leier skipet hver høst for å drive lederutdanning av kadettene.

– Her lærer de sjømannskap, og vi fokuserer mye på lederskap. På sjøen ser vi hvor avhengige vi er av hverandre, at alle kan og gjør jobben sin. En viktig del av lederutdanningen, sier skipssjef Lasse Hiis Bergh til BT.

Satte verdensrekord

Med seg på kjøpet fikk de 60 kadettene også en verdensrekord. Det gikk nemlig unna over Atlanteren. På 124 timer tilbakela skipet 1469 nautiske mil, noe som er det raskeste strekningen noengang har vært seilt.

– Ingen andre skuter har vært i nærheten, og jeg tviler på at noen vil slå oss, sier Hiis Bergh til BT.

Den gamle verdensrekorden fra 2009 var på 1437 nautiske mil, også den satt av Statsraad Lehmkuhl.

Leserne stiller spørsmål ved «verdensrekord»

Oppdatert: Flere lesere har stilt spørsmål ved hvilken verdensrekord Statsraad Lehmkuhl egentlig har satt. Én peker på at flere båter har seilt raskere over både kortere og lengre distanser enn Lehmkuhls 11,85 knop (1469 nautiske mil / 124 timer).

NRK har derfor bedt skipssjef Lasse Hiis Bergh utdype rekorden.

– Hvert år er det en konkurranse mellom verdens tall ships om den prestisjefulle Boston tea pot trophy. Trofeet vinnes av det skipet som seiler lengst i løpet av 124 timer. Det er en forutsetning at snittalderen på besetningen er under 25 år. Statsraad Lehmkuhl med kadetter om bord satte «verdensrekord» i 2009 da skipet vant trofeet med en distanse på 1437 nautiske mil. I år slo vi denne rekorden med 1469 nautiske mil. Ingen andre skip har vært over 1400 nautiske mil, skriver Hiis Bergh til NRK.

Han legger til at konkurransen, som går fra 1. oktober til 30. september, i år fyller 100 år.

– Det er stor sannsynlighet for at Statsraad Lehmkuhl vinner trofeet i jubileumssesongen, skriver han.