«Lena» satte over 40 vindrekorder

– Varselet slo til som ventet, konstaterer meteorologen.

Her tar vinden tak i båten i Rosendal

SE VIDEO: Vinden tar tak ved Neslia i Rosendal. Video: Rolf Hunstad / 03030-tipser

Tre i Alvøveien

TRE I VEIEN: Dette treet blåste over Ramsvikveien i Bergen i løpet av natten.

Foto: Jarl Omestad / NRK

– Det har vært en rekke vindrekorder langs hele kysten, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Vêrvarslinga på Vestlandet.

Totalt er det satt 42 vindrekorder, enten i form av vindkast eller middelvind (målinger over ti minutter), under ekstremværet «Lena» sin ferd gjennom Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Trær som velter er det ikke så mye man kan gjøre noe med, men det virker som folk har tatt varselet til seg.

Meteorolog Martin Granerød

I Hordaland og Rogaland (se faktaboks) er flere over 50 år gamle rekorder slått, blant annet på Florida i Bergen og ved Obrestad fyr. Men det er i Sogn og Fjordane at både de sterkeste vindkastene og middelvinden er registrert.

– Ytterøyane fyr er det eneste stedet det har vært sterk storm i middelvind. Og det sterkeste vindkastet målt så langt er 42 meter per sekund ved Kråkenes fyr, forteller Granerød.

– Virker som folk har tatt varselet til seg

Han understreker at rekordene gjelder for august måned, og at det er registrert sterkere vind de fleste steder andre tider på året.

– Men en av grunnene til at vi gikk ut med dette ekstremvarselet var jo at dette er uvanlig i august. Og varselet slo jo til som ventet, konstaterer meteorologen.

– Dette var et lavtrykk som dannet seg i den sørlige delen av Nordsjøen, og noe av årsaken til at det ble så kraftig var at vi hadde veldig høye temperaturer i havet. Havet er en energikilde til disse lavtrykkene, som vanligvis danner seg litt senere på høsten, forklarer Granerød.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Her kommer uværet til Bergen

«LENA» KOMMER: Timelapse fra været over Rådalen i Bergen lørdag kveld. Foto: André Marton Pedersen / NRK

Han synes folk har vært flinke til å sikre seg etter at meteorologene i går formiddag gikk ut med ekstremvarselet.

– Jeg føler at folk har respondert bra. Trær som velter er det ikke så mye man kan gjøre noe med, men det virker som folk har tatt varselet til seg, sier Granerød.

Totalt har Vêrvarslinga på Vestlandet registrert 42 vindrekorder, 23 i Hordaland, 13 i Rogaland og syv i Sogn og Fjordane.

Nedbør på vei

Uværet er ikke helt over for denne gang. Den tropiske stormen «Berta», som ifølge meteorologen ikke kan defineres som en tropisk storm lenger, ligger nå øst for Storbritannia.

– Den går nordøstover i dag og i morgen, og så er vi litt usikker på videre bevegelse. Men det er ventet mye nedbør for Sørlandet og Sør-Vestlandet sin del i morgen, sier Granerød.

Det blir også en del vind, men ikke like sterk som den «Lena» tok med seg.

– I natt blåser det opp på kysten av Rogaland. Fra i morgen ettermiddag og kveld blåser vinden på sørvest, og da ser det ut til å bli sterk kuling. Men det er noe usikkerhet, sier Granerød.