NRK Meny
Normal

«Hold kjeft»-aksjon på Brann-kamp

Taushet, prostestplakater og tomme tribuner vil prege de første ti minuttene av kampen mellom Brann og Hønefoss i kveld.

Bataljonen

STILLE: Bataljonen slik vi vanligvis kjenner dem. Men de første ti minuttene av dagens kamp blir det ingen sang og heiarop.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Vi skal nok en gang poengtere at mandagskamper er noe herk, sier supporterklubben Bataljonens leder Roger Lillebøe-Hansen.

Mandagens kamp mot Hønefoss er den første av tre mandagskamper på rad for Brann. Det er dessuten den ellevte kampen som spilles utenom en helg i år.

Roger Lillebøe-Hansen

AKSJONERER: Bataljonen vil vise hvor lite attraktivt fotball er uten supporterne på tribunen.

Foto: Privat

– Fotball skal ses fra tribunen, og vi vil vise hvor lite attraktivt fotball er uten supporterne på tribunen, sier Lillebøe.

Skal holde kjeft

De første ti minuttene i mandagens kamp skal Bataljonen stenge de midterste feltene på ståtribunene, slik at de står tomme.

Samtidig skal de vise fram budskapet sitt på store bannere, og supporterne skal, som de sier selv, holde kjeft.

– Norsk fotball er i en alvorlig situasjon der vi ser en massiv tilskuerflukt. Brann er en av de klubbene som har merket dette minst, men det gjør ikke problemet mindre, mener Lillebøe-Hansen.

– Vår jobb i Bataljonen, ved siden av å legge til rette for supporterne på best mulig måte, er å peke på situasjon og rope varsku her, sier Bataljonenlederen videre.

Vil ha mer forutsigbarhet

Fra 2013 er det slutt på mandagskamper, men Bataljonen mener likevel det er grunn til å aksjonere.

Fredag vil fortsatt være kampdag, og dessuten protesterer de mot det de mener er liten forutsigbarhet i kommende kamper. Lillebøe-Hansen mener Norges Fotballforbund ikke legger til rette for supporterne.

Roald Bruun-Hanssen

RESPEKTERER AKSJONEN: – Jeg synes det er en god måte å markere på, sier Branns daglige leder Roald Bruun-Hansen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– I Premier Leauge i England setter de kamplisten i august. Her hjemme kan kampene flyttes kun kort tid i forveien, forklarer han.

– I sommer flyttet de kampen mot Odd Grenland i Skien kun en og en halv uke før. Mange hadde da allerede bestilt reise, sier Lillebøe.

– Vanskelig om de skårer før

Etter at de første ti minuttene har gått av kampen i dag, er aksjonen over. Da fylles de tomme plassene opp, og Bataljonen fortsetter kampen som normalt med sang og heiarop.

– Da skal vi vise hvorfor vi kalles den 12. mann, sier Lillebøe.

Hva skjer om Brann skårer før disse minuttene har gått, da?

– Det har vi vært med på før, og det er alltid vanskelig. Men vi har snakket med trener Rune Skarsfjord, og vi har bestilt skåring i ellevte minutt, sier han med et smil.

Respekterer aksjonen

Brann-ledelsen er klar over kampens første ti minutter kan bli mer stille enn vanlig, men daglig leder Roald Bruun-Hansen har ingen problemer med det.

– Det respekterer vi. Supporterne over hele fotball-Norge har tydelige meninger om forutsigbarheten i kampene for å sikre støtten på tribunene. Det er ikke slik at vi ikke alltid får ting til slik de ønsker, men vi er opptatt av de blir hørt, sier han.

– Jeg synes det er en god måte å markere på. De kommer på kamp, løser billett, og er stille i ti minutter for å vise hvordan det hadde vært om de ikke var der, legger Bruun-Hansen til.

NFF: – En vanskelig balansegang

Kommunikasjonsdirektør i NFF, Svein Graff, sier han forstår supporternes frustrasjon.

– Vi har stor respekt for at de ønsker at kampene skal spilles i helgene. I en idéell verden skulle vi også ønsket det, men vi har andre hensyn vi må ta. Tv-selskapene ønsker å spre produktet over så mange dager som mulig, og det er en vanskelig balansegang, sier Graff.

– Derfor justerer vi neste år, slik at det da blir kun tre kampdager, i stedet for fire. Da vil kampene gå fredag, lørdag og søndag, sier Graff.

Selv om forståelsen er stor, liker han ikke Brann-fansens måte å vise misnøyen på.

– Personlig hadde jeg sett at at de valgte en anne måte. Nå rammer de bare sin egen klubb, sier Graff.

Siste video

Programleiar: Marte Rommetveit
Programleiar: Marte Rommetveit