«Birk» ga rødglødende linjer: – Har fått over tusen telefoner

VEGTRAFIKKSENTRALEN I BERGEN (NRK): Ekstremnedbør på utfartsdagen lille julaften skapte enorm pågang hos trafikkoperatørene.

Tom Hansen

HEKTISK: Trafikkoperatør Tom Hansen (nærmest), med kollegene Lise Kristoffersen (bak til venstre) og Eirik Rystad Skånøy (bak til høyre) har hatt en tøff lille julaften på jobb. – Jeg kan ikke huske en slik dag, sier Skånøy.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Jeg nærmer meg fire hundre henvendelser bare til meg. Knapt hundre av dem har jeg klart å svare på, forteller trafikkoperatør Tom Hansen ved Vegtrafikksentralen i Bergen.

Ved 16-tiden nærmer det seg slutten på vakten for de fire trafikkoperatørene som starter alle telefonsamtaler med «Statens vegvesen».

På naboplassene sitter tre kolleger med like stor pågang, i tillegg til kollegaen de ser på videolink fra Lærdal. Hans oppdrag er å følge med på trafikken i Sogn og Fjordane.

– Jeg regner med vi har passert tusen henvendelser i dag. Og det er bare fra folk som har ringt 175. Alle telefoner fra entreprenører, politi og presse er utenom dette, på egne linjer, forklarer Hansen.

Ras på vegen mellom Østerbø og Søreide

SLIK HERJET «BIRK»: Se bildene!

Foto: Kim Andre Osland

– Minner om det første snøfallet

Teamet kom på jobb klokken 06.30 lørdag morgen. Da kunne nattskiftet gå i seng, nokså utslitte.

– De var relativt slitne, ja, da vi kom i dag tidlig. Pågangen har vært den samme hele natten også. Dette minner veldig om det første snøfallet om høsten, sier Hansen.

Ekstremværet «Birk» har ført til en rekke oversvømmelser og rasstengte veier. Selv for erfarne trafikkoperatører har pågangen fra publikum vært noe utenom det vanlige.

– Jeg kan ikke huske en slik dag, sier Eirik Rystad Skånøy.

I Lærdal, der Roger Hille sitter alene om ansvaret for veiene i Sogn og Fjordane, har det også vært travelt. Hille holder fylkesvei 214 ved Tallberget stengt minst til julaften, for at det skal være trygt for ryddemannskaper å fjerne raset som isolerer bygden Fimreite.

– Det er hektisk. Mange telefoner fra folk som skal hjem til jul, forteller han.

Lise Kristoffersen

OVER TUSEN TELEFONER: Trafikkoperatørene Lise Kristoffersen, Eirik Rystad Skånøy, Tom Hansen og Albert Sherington i Bergen. På videolink fra Lærdal, Roger Hille.

Foto: Anders Ekanger / NRK

E134 stengt

Klokken 17.45 melder meteorologene at «Birk» er over.

I tillegg til raset ved Fimreite er E134 i Etne stengt til julaften. Det har også gått en rekke mindre ras med mindre konsekvenser.

– Mye vann og flom og ras og oversvømmelse. Vanligvis tar jeg meg av det tekniske i tunneler, for eksempel, men man slipper ikke unna med det i dag. I dag er alle innom alle typer saker, sier trafikkoperatør Albert Sherington.

Haavald Roald i båt

MÅTTE BRUKE BÅT: Haavald Roald og familien i Hausdalen i Bergen måtte ta båten til og fra huset.

Foto: Privat