Hopp til innhold

Visste ikke at de sa ja til helikopterplass

Bergen kommune sa ja til å asfaltere en flate på marinebasen på Haakonsvern. Ifølge byggesakssjefen visste ikke kommunen at asfalten skulle bli en landeplass for helikopter.

Forsvarets NH90-helikopter

LANDEBRÅK: Forsvarets NH90-helikopter er knyttet til både Kystvakten og de Haakonsvern-baserte nye fregattene, og er noen av helikoptrene som kan benytte seg av den ikke godkjente landingsplassen.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvarets Mediesenter

Vi var ikke oppmerksom på at dette kanskje skulle bli en landingsplass på helikopter.

Byggesakssjef Petter Wiberg

I høst ble det bygget en ny landingsplass for helikopter på marinebasen Haakonsvern.

Nå stusser Bergen kommune over at det de trodde var en vanlig asfalteringsjobb til slutt ble en landingsplass.

Søkte etter at de var ferdig

Den midlertidige landingsplassen har blitt bygget uten at det har vært offentlig kjent. Forsvarsbygg har først i etterkant, 21.januar, søkt om godkjenning av landingsplassen som sto ferdig i høst.

Landingsplassen skal brukes av kamphelikoptrene knyttet til Norges nye fregatter.

Haakonsvern marinebase

STORE PLANER: Her på Haakonsvern planlegges det en ny stor helikopterbase i fremtiden. I mellomtiden har Forsvaret bygget en midlertidig landingsplass.

Foto: Magne Åhjem / Forsvaret
Fremtidig helikopterbase på Haakonsvern

NY BASE: Slik ser noen av de første skissene av en ny, permanent helikopterbase på Haakonsvern ut. Naboer i området har protestert kraftig mot denne grunnet frykt for støyplager.

Foto: Norconsult

Den noe spesielle søknadsteksten ble sendt 21.januar fra Norconsult på vegne av Forsvarsbygg, og lyder slik:

«Vi søker om igangsettingstillatelse. Arbeidet er allerede gjennomført og vi søker nå i etterkant.»

Langvarig krangel med naboer

Forsvarsbygg planlegger en ny, permanent helikopterbase på Haakonsvern. Beboere i området har protestert kraftig mot denne, fordi de frykter økte støyplager.

I mellomtiden har den midlertidige landingsplassen kommet på plass. Det skjedde etter at Byggesaksetaten i Bergen kommune ga muntlig beskjed om at asfaltering ikke var søknadspliktig.

– Da vi fikk spørsmål om dette kunne asfalteres, var svaret at det kan man selvfølgelig. Men vi var da ikke oppmerksom på at dette kanskje skulle bli en landingsplass på helikopter, sier byggesakssjef Petter Wiberg.

Han er tydelig på at kommunen ikke visste om helikopterplanene.

Fylte ut sjøen for å bygge

Området det dreier seg om inne på Haakonsvern, er et område i sjøkanten som Forsvaret har fylt ut med stein. På denne steinfyllingen har nå Forsvaret fått lagt asfalt og betong, og gjort om til en landingsplass.

– Det er en utfylling i området fra før. På en forespørsel fra Forsvaret har vi svart at det å asfaltere dette arealet i seg selv ikke er søknadspliktig. Men når man skal bruke det til en helikopterplass, så er det søknadspliktig, sier Wiberg.

Han kan ikke si om steinfyllingen som lå der fra før har vært godkjent – eller om den skulle vært det.

– Utfylling krever også søknad, men vi er ikke kjent med når den har skjedd. Vi har i grunn hatt lite befatning med dette området i det hele tatt, sier Wiberg.