Hopp til innhold

– Viktig å kunne gi de pårørende et svar

Bent Arild Raknes tror politiet i Ålesund føler stor lettelse etter gårsdagens pågripelse. – En slik drapssak sitter i kroppen på etterforskerne hele døgnet, sier den profilerte drapsetterforskeren i Bergen.

Bent Arild Raknes

SKJULER FØLELSER: Den erfarne etterforskeren Bent Raknes forteller at politifolk må virke litt kalde i møte med media og vitner, men at følelsene gjerne kommer om kvelden.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Anja Weløy Aarseth

DREPT OG MISBRUKT: Anja Weløy Aarseth (21) fra Bergen ble funnet drept i et turområde på Aksla i Ålesund.

Foto: Privat

Den profilerte etterforskeren fra Osterøy har en lang karriere bak seg som politietterforsker i Hordaland politidistrikt og har lang erfaring i å jakte på drapsmenn og overgripere.

58-åringen berømmer politiet i Ålesund for den raske oppklaringen av drapet på bergenseren Anja Weløy Aarseth (21).

ALT OM OPPKLARINGEN: Har ventet siden januar på soning | Siktede truet politibetjent med hevn fra organisert gjeng | Politiet: – Sikter 23-åringen for kvelning og seksuelt misbruk | Fikk tips om siktede fra annet politidistrikt

Forteller om stort press

– Jeg kan tenke meg at politiet nå føler en stor lettelse. En slik sak skaper voldsom oppmerksomhet i media, og en føler presset helt fra starten. Samtidig vet jeg at alle etterforskerne er opptatt av å kunne gi de pårørende et svar, sier Raknes, som gikk av med pensjon for to år siden.

LES MER: Familien: – Tilståelsen er en lettelse

På pressekonferansene og i tv-intervjuer må polititoppene stå med rak rygg og streng mine når de uttaler seg om drapssaker og annen alvorlig kriminalitet.

Raknes forteller at etterforskerne også må nøye vurdere hvilke opplysninger de kan gå ut med og hva de må holde tilbake fra offentligheten.

Men Raknes er opptatt av å formidle at det skjuler seg helt vanlige mennesker bak den profesjonelle fasaden som folk ser.

Yngve skovly oddbjørn Solheim

Politiadvokat Yngve Skovly og stasjonssjef Oddbjørn Solheim på dagens pressekonferanse på politihuset i Ålesund.

Foto: NRK

– Politifolk er mennesker innerst inne

– Utad må vi virke litt kalde. I situasjoner hvor vi møter media eller vitner, må vi stålsette oss. Men innerst inne er vi mennesker. Jeg må innrømme at det har kommet en tåre på kveldstid når jeg har sittet og tenkt over enkelte saker, sier Raknes.

Bak denne trafostasjonen ble Rebecca Rist funnet.

FUNNET BAK TRAFOKIOSK: Rebecca Rist (27) var sporløst borte i tre uker før hun ble funnet død.

Foto: Kristian Ervik

En av sakene som har gjort sterkest inntrykk på den tidligere etterforskeren, er drapet på Rebecca Rist i Bergen i 2006.

Den kunstneriske 27-åringen slet med store narkoproblemer og jobbet i perioder som prostituert. I begynnelsen av desember 2006 forsvant hun sporløst. Tre uker senere ble hun funnet død bak en trafokiosk på Breistein. En da 28 år gammel mann ble siden pågrepet og dømt for drapet .

Begynte å skjelve etter likfunn

– Dagen da Rebecca ble funnet, var en sterk opplevelse. Jeg reagerte kroppslig da vi fant løsningen. Da en politimann ringte fra søkeområdet og fortalte at de hadde funnet en ung jente død, begynte jeg å skjelve, forteller Raknes.

– Da visste jeg også at jeg kunne møte moren hennes og si at vi hadde funnet Rebecca. Etter en tid fant vi heldigvis også svaret på hva som hadde skjedd.

LES OGSÅ: Hvem var Rebecca Rist? | «Det rødgrønne flertallet har Anjas død på sin samvittighet»