NRK Meny
Normal

– Vi vil bygge ut oljefelt i mange, mange tiår

Olje- og gassindustrien bidrar med en enorm kontantstrøm inn til statskassen, konstanterer olje- og energiminister Tord Lien (Frp). – Men hovedansvaret for å sikre konkurransekraften til norske verft ligger hos norske verft, understreker han.

Tord Lien

PLATTFORM-SELFIE: – Jeg er imponert over det jeg har fått se, sier Tord Lien. Rådgiver Einar Remi Holmen snek seg med da olje- og energiministeren foreviget besøket på Kværner Stord.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Jeg er imponert over det jeg har fått se. Vi har en svært konkurransedyktig leverandørindustri i Norge, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

For å si det sånn: Vi er ikke kvitt oljen på lenge ennå. Og jeg må jo innrømme at jeg er litt glad for det.

Steinar Røgenes, sjef for Stord Kværner

Statsråden er i dag på rundreise på Stord. Hos Wärtsilä åpnet han et nytt testsenter, mens han hos Kværner fikk se den nye plattformen som nå er klar til å fraktes ut til Eldfisk-feltet sør i Nordsjøen.

Plattformens 40 nye brønner gjør at oljeproduksjonen på cirka 50.000 fat per døgn kan videreføres i flere år framover. Kontrakten har en samlet verdi på nesten 6 milliarder kroner for Kværner.

– Offshoreverftene er viktige, ikke bare fordi de i seg selv bidrar med betydelig verdiskapning, men de er også et nøkkelelement i den store norske olje- og gassindustrien, sier Lien.

Legger ansvaret på verftene

Steinar Røgenes, leder for Stord Kværner, var fornøyd etter møtet med statsråden og andre aktører fra bransjen.

– Det var gode budskap fra oljeselskapene, som vektlegger kvaliteten og leveringssikkerheten vi står for. Det er det vi og resten av norsk industri vil selge og kapitalisere på fremover. Så er det viktig at det nye regimet i regjeringen blir kjent med oss, og at vi blir kjent med dem, sier Røgenes.

Lien legger mye ansvar på bedriftene selv for å sikre sitt eget eksistensgrunnlag i fremtiden.

– Hovedansvaret for å sikre konkurransekraften til norske verft ligger hos norske verft. Jeg er veldig opptatt av at myndighetene må gjøre sitt for å legge til rette for det, og jeg håper og tror at operatørene på norsk sokkel også i fremtiden ser verdien i å ha store norske offshoreverft i Norge, sier statsråden.

– Konkurransen er beinhard

Olje- og gassvirksomheten er viktig for Stord, men selv om utviklingen av nye energikilder går hurtig, frykter ikke Kværner-sjefen for fremtiden.

– Fremtiden blir hva vi gjør den til selv. Men konkurransen er beinhard, og vi må snu på de steinene vi kan, og sørge for at vi er enda mer konkurransedyktige neste gang, sier Røgenes.

Lien sier han oppfordrer alle deler av norsk industri til å se på nye muligheter, for eksempel innenfor fornybar energi. Men han har ingen planer om å tvinge petroleumsvirksomheten til hurtig endring.

– Regjeringen er veldig opptatt av å legge til rette for og å bidra til produksjon av fornybar energi. Samtidig vil vi på norsk sokkel i mange, mange tiår ha en betydelig produksjon av olje og gass. Vi vil i mange, mange tiår bygge ut nye oljefelt, sier Lien.

– Vi er ikke kvitt oljen på lenge ennå

Han legger ikke skjul på at industrien langs kysten gir verdifulle bidrag til den norske økonomien.

– Hele norgeskysten er full av denne typen steder som har grepet mulighetene. Kompetanse møter stål og betong, og skaper grunnlaget for den enorme kontantstrømmen inn til statskassen som olje- og gassindustrien faktisk står for, sier Lien under besøket på Stord.

Neste år skal Kværner Stord også levere en plattform til Edvard Grieg-feltet.

– For å si det sånn: Vi er ikke kvitt oljen på lenge ennå. Og jeg må jo innrømme at jeg er litt glad for det, sier Røgenes.

LES OGSÅ: Statoil møter folket til Sverdrup-diskusjon

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.