NRK Meny
Normal

– Vi trenger spøyterom

De narkomane har ingen tro på at det vil hjelpe å stenge Nygårdsparken neste sommer. – Dette er ikke godt nok, sier de om byrådets tiltakspakke.

Nygårdsparken

STENGES: Juli neste år stenger kommunen Nygårdsparken, som en del av planen for å bli kvitt Nord-Europas kanskje største russcene.

Foto: NRK

Naboene jubler over at byrådet endelig ser ut til å fysisk stenge av Nygårdsparken over en lengre periode.

– Det vil bety enormt mye for oss som er naboer, dersom det fungerer, sier Synnøve Fluge, som er leder for Møhlenpris velforening, som berømmer byrådet for å endelig ha tatt affære - etter ti år ved makten i Bergen.

- Vi kommer tilbake

Men de narkomane har ingen tro tro på at narko-miljøet i byen vil endre seg noe særlig, etter at byrådet stenger av parken i juli neste år.

Thomas Nielsen

KRITISK: Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen tror mange narkomane vil trekkes mot Nygårdsparken også i fremtiden.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Jeg forstår at naboene vil ha endring. De har bodd her lenge og husene er mye verdt . Men dette vil ikke fungere. Skulle man gjort nye nyttig, burde man ha fått opp noen sprøyterom. Det er det vi trenger, sier én som NRK møter i parken.

En kvinne sier til NRK at de narkomane vil ta Nygårdsparken tilbake, selv om de blir kastet ut for en periode.

– Det er her vi møter våre venner og det er her vi henger. Vi vender tilbake uansett, fastslår hun.

Parken en sosial møteplass

Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen har ingen tro på at byrådets tiltakspakke vil fungere etter hensikten.

Dag Inge Ulstein

TILTAKSPAKKE: Sosialbyråd Dag Inge Ulstein presenterte i dag byrådets tiltak mot miljøet i Nygårdsparken.

Foto: NRK

– De møter vennene sine her, og de er alle i samme livssituasjon. Miljøet vil ikke forsvinne, bare flytte på seg til områder som i dag er lite trafikkert. Dette har vi sett i Oslo og her i Bergen tidligere, mener Nielsen.

Megafon-redaktøren mener man ikke vil få bukt med Nord-Europas største åpne rus-scene før myndighetene tar tak i det som er de narkomanes egentlige problemer.

– Disse menneskene bruker rus for å døyve sine egne problemer. Det er ikke rusen i seg selv som har skapt denne situasjonen, mener Nielsen.

Sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) mener imidlertid at de narkomane vil få oppfylt også sine sosiale behov på mottakssentrene som skal opprettes.

– MO-sentrene skal være et dagsenter med rehabiliteringstjeneste, arbeidstrening, spesialisthelsetjeneste og aktivitetstilbud. Vi tror dette skal hjelpe denne gruppe mennesker, sier Ulstein til NRK.

Partiet han representerer er konsekvent motstandere av sprøyterom.

Vil ha et smykke for Bergen

Megafon-redaktøren kjøper ikke den forklaringen.

– Mottakssentrene er for langt unna byen til at de svakeste vil orke å komme seg dit. Da Strax-huset ble flyttet, så vi at antallet brukere gikk ned.Nygårdsparken og områdene rundt vil alltid være en hotspot for rusbruk, mener Nilsen.

Sosialbyråd Ulstein sier byrådet ikke utelukkende stenger parken for å kaste ut det store narkomiljøet som vanker i dens øverste deler.

– Nei, delvis ruster vi opp parken for å få bukt med åpne russcener, men målet er at parken skal kan være et smykke for Bergen, sier Ulstein.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo