NRK Meny
Normal

– Vi er nødt til å markere vår avsky

I dag markerer de politiske partiene i Bergen sammen med kristne og muslimer sin solidaritet med ofrene for IS-volden.

Tom Sverre Tomren

INITIATIVTAKER: Tom Sverre Tomren fra Miljøpartiet De Grønne ber flest mulig markere sin avsky mot terrororganisasjonen IS på lørdag.

Foto: Ingrid Hognaland / NRK

Bak initiativet står prest og politiker for Miljøpartiet De Grønne, Tom Sverre Tomren. Han ber alle om å stå opp mot den brutaliteten som den militante terrororganisasjonen Den Islamistiske Stat nå utfører i Nord-Irak, Syria og Kurdistan.

– Det er så groteske scener at vi er nødt til å markere solidaritet med de som blir utsatt for det. Vi er nødt til å markere at vi tar avstand fra ytringer som støtter dette, slik som vi har sett i Oslo, sier Tomren.

LES OGSÅ: – IS er en kreftsvulst

Ber alle parti være tydelige

James Foley i Benghazi, Libya i 2011

DREPT: Den amerikanske journalisten James Foley ble halshugd av terrororganisasjonen IS.

Foto: Uncredited / Ap

Tidligere denne uken la terrororganisasjonen IS ut en video som angivelig viser halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley.

Han forsvant i 2012 i Syria, og skal blitt holdt som gissel, frem til han skal ha blitt henrettet for få dager siden.

Tom Sverre Tomren etterlyser nå tydelige standpunkt fra samtlige politiske partier i Norge mot terrororganisasjonen.

– På dagens markering går en av utfordringene til alle politiske parti om å være tydelig på hva de mener norske myndigheter bør gjøre, sier han.

LES OGSÅ: På en annen planet

De som skal holde apeller lørdag er blant andre Veman Linevai fra Kurdisk Studentunion i Bergen, Øystein Skauge fra Den norske kirke og Momodou Bandeh fra Bergen Moske.

– De representerer ikke oss

Både Den norske kirke og Muslimsk råd er blant dem som har fått kritikk for at de har vært for tause om situasjonen i Nord-Irak. Momodou Bandeh i Bergen Moske sier til NRK at det er viktig for dem å markere tydelig avstand mot IS.

– Vi støtter Tomren sitt initiativ. IS representerer ikke oss. De fleste de dreper er vanlige muslimer. Vi vil si ifra om at vi er imot dette. Dessuten vil vi advare ungdommer som kunne tenke seg å reise til Syria og si at det må de ikke finne på, sier Bandeh til NRK.

LES OGSÅ: – Ikke om å gjøre å være førstemann til mølla for å fordømme

Han reagerer på støtteerklæringene til IS fra blant annet Ubaydullah Hussain, som tilhører den norske ekstreme islamistiske gruppen, Profetens Ummah.

– Hvis du er imot IS i de områdene de kontrollerer vil du bli drept med en gang. Ubaydullah Hussain er heldig som bor i et land med ytringsfrihet, sier Bandeh.

Protestmarkeringen mot IS skjer ved Den Blå Steinen klokken 16.00 i ettermiddag.

Siste video

Da Tony Martin syklet opp Fløyen grep politiet inn mot en tilskuer som kom for nærme.
Vi flyttet studioet vårt ned til sentrum i anledning sykkel-VM
Opp mot 15.000 publikummere fant veien til Fløyen i Bergen under dagens temporitt.