NRK Meny
Normal

– Vi er ikke kjent med at de manglet ressurser

Ulykker med fritidsbåt blir ikke gransket av havarikommisjonen på grunn av pengemangel. – Det er vi ikke kjent med, sier Nærings- og fiskeridepartementet.

Båtkrasj på Hanøytangen

BLIR IKKE GRANSKET: De siste ti årene har 338 mennesker omkommet i fritidsbåtulykker i Norge. Ingen av disse vil bli gransket på grunn av for få ressurser. Denne båten gikk rett i steinene på Hanøytangen i Askøy i fjor sommer.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Tirsdag fortalte NRK at Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) ikke har ressurser til å granske fritidsbåtulykker.

Sjøfartsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Olav Akselsen mener politikerne må prioritere arbeidet, noe de ifølge sjøfartsdirektøren ikke gjør.

– Det er viktig at vi vet mer om hvorfor disse ulykkene skjer, men foreløpig har ikke dette blitt tatt opp av politiske myndigheter, sa Akselsen til NRK tirsdag.

Dilek Ayhan

VISSTE IKKE: Dilek Ayhan i Nærings- og fiskeridepartementet visste ikke at havarikommisjonen ikke hadde ressurser til å gjennomføre undersøkelser av småbåtulykker.

Foto: Roar Strøm / NRK

Nærings- og fiskeridepartementet sier til NRK at de ikke har vært klar over at kommisjonen ikke har hatt ressurser til å granske ulykkene.

– Der det er mistanke om spesielle ulykkesårsaker er det klart at Statens Havarikommisjon for Transport vil ønske å gjøre videre undersøkelser. Dagens regelverk for undersøkelse av sjøulykker ble senest evaluert i 2014, uten at det ble avdekket et behov for å sette i gang lovendringer, sier statssekretær i departementet, Dilek Ayhan (H) til NRK.

– Ikke nødvendig

båtulykke

BØR GRANSKES: Natt til tirsdag traff en fritidsbåt med tre personer Raudholmane utenfor Os. En mann mistet livet og to andre ble sendt til sykehus etter hendelsen. Ulykken bør bli gransket, mener Kongelig Norsk Båtforbund.

Foto: Mette Anthun

Havarikommisjonen har i syv år hatt muligheten til å granske fritidsbåtulykker. Likevel blir ikke arbeidet gjort.

Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) krever at havarikommisjonen skal granske alle fritidsbåtulykker.

– Vi syns det er meget uheldig at kommisjonen ikke gransker småbåtulykker. Det må de begynne med, fordi man kan trekke mye lærdom av det, sier Tor Manum, regionleder i KNBF på Vestlandet.

Statssekretæren mener undersøkelser viser at det ikke er behov for å undersøke småbåtulykker.

– Dagens regelverk for undersøkelse av sjøulykker ble senest evaluert i 2014, uten at det ble avdekket et behov for å sette i gang lovendringer, sier Ayhan.

Direktør William J. Bertheussen i Statens Havarikommisjon for Transport har sett departementet syn i saken, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

– Vi har en god styringsdialog med departementet og vi skal selvfølgelig følge opp arbeidet vi er pålagt å gjøre, sier Bertheussen til NRK.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo