Hopp til innhold

– Vi er helt bestyrtet og sjokkert

Den nye helsebyråden i Bergen vil legge skjenkekontoret under etat for helsetjenester. Restaurantbransjen raser og NHO kaller inn til krisemøte.

Wenche Salthella NHO

GÅR I KAMP: Bransjesjef i NHO Hordaland, Wenche Salthella, vil stoppe helsebyrådens forslag om å flytte skjenkekontoret. – Vi skal gjøre alt for å snu dette, sier hun.

Foto: Renold Tennyson Christopher / NRK

– Det er ingen tvil om at denne endringen vil føre til dårligere betingelser for restaurant- og reiselivsnæringen i Bergen, sier bransjesjef i NHO Hordaland, Wenche Salthella til Bergens Tidende.

Bergens nye byråd for helse og omsorg, Rebekka Ljosland (KrF) ønsker at kontor for skjenkesaker blir flyttet fra byrådsavdeling for kultur, næring, idrett og kirke til å bli en enhet under etat for helse.

– Hva har skjenkekontoret der å gjøre? Kontoret skal være en serviceenhet for restauranter og hoteller, ikke drive med folkehelse, fortsetter Salthella til BT.

– Alkohol øker skaderisikoen

Men det er nettopp folkehelse-fokus byråd Ljosland ønsker i skjenkesakene. Hun skriver i sin innstilling i saken til torsdagens byrådsmøte at ved å flytte skjenkekontorets arbeid, kan hensynet til folkehelse vektlegges mer:

«Byråden mener at på samme måte som nærings-, kultur- og ordensperspektiv er vektlagt i skjenkekontorets arbeid, må også hensynet til folkehelse vektlegges i større grad enn i dag..(). Byråden understreker likevel at skjenkekontorets arbeid i all hovedsak skal videreføres som i dag ...»

Rebekka Ljosland

FÅR KRITIKK: Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) ønsker et større fokus på folkehelse i skjenkekontorets arbeid i Bergen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Helsebyråden begrunner også flyttingen av skjenkekontoret med den økte skaderisikoen alkohol har i samfunnet:

«Alkoholpåvirkning gir en stor risikoøkning både for ulykker og vold. Rus øker risikoen både for å bli voldsutøver og for å bli voldsutsatt.»

Ljosland mener NHO overdriver betydningen av å flytte skjenkekontoret.

– Jeg ønsker et rikt og mangfoldig uteliv i Bergen, men også et trygt uteliv. I 2014 la Folkehelseinstituttet frem statistikk som viser at 36 prosent er utrygge på byen. Det må både vi som byråd og bransjen ta inn over seg, sier Ljosland til BT.