NRK Meny
Normal

– Vi blir fotfulgt av sivilt politi

De norske aktivistene som ble kastet ut av Vest-Sahara sier at de blir holdt øye med 24 timer i døgnet.

Vest-Sahara

KASTET UT: Natalie Milde, Dan Marius Svendsen, Rasmus Laupsa Rasmussen og Lone Lunemann Jørgensen skal ha blitt erklært som uønsket i Vest-Sahara.

Foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara

Det forteller Rasmus Laupsa Rasmussen, Arbeiderpartiets nestleder i Bergen, som sammen med tre andre nordmenn ble sendt ut av Vest-Sahara mandag.

– Jeg vet ikke om de tror vi ikke ser de, men de følger etter oss døgnet rundt. De er lette å peke ut, for de er de eneste som går i dress her. Det er nesten litt komisk, sier Rasmussen.

– Fratatt passene

Sammen med Natalie Milde, Dan Marius Svendsen og Lone Lune var Rasmussen i landet for å dokumentere og rapportere om det han omtaler som brudd på menneskerettigheter i området, som har vært okkupert av Marokko i mange tiår.

De fire sier de samarbeider med Støttekomiteen for Vest-Sahara, og skulle mandag møte en gruppe lokale menneskerettighetsaktivister.

Rett etter dukket det ifølge Rasmussen opp ti sivilkledde politifolk.

– Vi ble tatt med til en busstasjon i nærheten, og fratatt passene våre, sa Rasmussen til NRK mandag, etter at de fire ble transportert ut av landet.

Ambassaden ble ikke kontaktet

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet sier Norge støtter organisasjoner som arbeider for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara.

– Situasjonen i landet gir grunn til bekymring. Det rapporteres jevnlig om menneskerettighetsbrudd, og Norge tar jevnlig opp situasjonen med marokkanske myndigheter. Vår ambassade ble imidlertid ikke kontaktet i denne saken, sier Pedersen.

Rasmussen sier han ikke forventet at ambassaden eller UD kunne gjort mer i situasjonen deres. Nå prøver den norske gruppen å «leke turister» noen dager for å riste av seg mennene de mener er fra politiet.

– Vi håper at de mister interessen, slik at vi kan dra videre og møte andre menneskeaktivister, sier han på telefon fra den marokkanske byen Essaouira.

Siste video

Vegvesenet rydder på rasstedet på riksvei 13 i Odda, der to biler ble truffet av et steinras.