NRK Meny
Normal

– Vet godt hvordan familien har det

Martha Slåtten fikk sin datter revet bort da hun for syv år siden ble misbrukt og drept. Nå føler familien med de pårørende til Hilda Feste.

Video 133b79db-4601-4c5d-9b0c-0e1ccfaa3eb5.jpg

Martha Slåtten vet godt hvordan familien til Hilda Feste har det.

I dag ble 98 år gamle Hilda Feste begravet . Mannen som drepte henne er fortsatt på frifot, nesten to uker etter at Feste ble funnet drept og seksuelt misbrukt i leiligheten sin i Gamleheimshagen på Os. Familien til Anne Slåtten som ble drept og seksuelt misbrukt for syv år siden i Førde, vet godt hvordan familien til Hilda Feste har det.

Datteren til Martha Slåtten fra Randøy i Hjelmeland, ble tilfeldig offer for overgrep og seksuelt motivert drap, da hun en søndags morgen skulle på jobb i Førde. Nå vekker drapssaken på Os vonde minner for familien.
– Vi vet hvordan de har det, sier Martha Slåtten, som var mor til Anne.

Saken fortsetter under bildet.

Martha Slåtten med graven til Anne

Martha Slåtten ved graven til sin datter, Anne.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Ekstra belastende med gjerningsmann på frifot

Hun forteller at hun reagerer hver gang hun hører noe nytt som har skjedd i saken. Datteren hennes var 22 år og studerte sykepleie da hun ble drept. Gjerningsmannen var ukjent og på frifot.

Familien satt igjen med mange spørsmål og få svar.
– Det er jo det at man ikke vet hvem som står bak, og hvorfor han har gjort det, sier hun til NRK.no.

Hun forteller også at det å ikke vite hvor gjerningsmannen er, vakte frykt.
– Det var helt forferdelig. Jeg satt jo våken om nettene, og merket at jeg måtte trekke for gardinene. Jeg visste jo ikke hvor han var, og han kunne jo like gjerne komme hit. Så det var en forferdelig tøff tid, forteller hun.

Politiet: – Et stort puslespill

Politiadvokat Ørjan Ogne

Ørjan Ogne.

Foto: Aleksander Vollevik Larsen / NRK

Drapene på Anne Slåtten og Hilda Feste skiller seg ut fra kriminalstatistikken. I Norge blir det sjelden begått drap med ukjent gjerningsmann. Det er enda sjeldnere at det går uker før drapsmannen blir tatt. I Slåtten-drapet tok det fire måneder før drapsmannen ble tatt.

– Tre uker er ikke lang tid når gjerningsmannen er ukjent. Da sitter vi med et stort puslespill, og det tar nødvendigvis litt tid, sier politiadvokat Ørjan Ogne. Han er en av talsmennene for etterforskningen av drapet på 98 år gamle Hilda Feste.

LES: Usikker på gjerningsmannens alder .

DNA-testing løste gåten

Politiet i Førde tok gjerningsmannen etter omfattende DNA-testing av alle som hadde vært i byen da Anne Slåtten ble drept. På prøve nummer 1064 fant de mannen bak ugjerningen. I Os vurderer politiet fortløpende å gjøre det samme. Elektroniske spor og mobildata hjelper politiet i slike situasjoner med å finne ut hvem som har vært i det aktuelle området.

LES OGSÅ: Over 300 tips etter Os-drapet .

At gjerningsmannen blir tatt etter, er en form for trøst, selv om livet aldri blir det samme for Martha Slåtten som brått og brutalt mistet sin datter.
– Det er mye tanker. Det er så meningsløst, sier hun og tørker en tåre.

Anne Slåtten

Anne Slåtten.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Siste video

Aune og Vebjørn Sand med lågterskel kunstutstilling i Bergen.
Programleder er Mariann Reikerås.