NRK Meny
Normal

– Vekten på snøen tilsvarer tusen biler

Sivilforsvaret jobber på spreng for å tømme bygninger på Voss for snø. – Takkonstruksjonene er på bristepunktet.

Sivilforsvaret Vossestrand omsorgssenter

JOBBER PÅ SPRENG: Sivilforsvaret jobber for å unngå at kommunale bygninger på Voss skal kollapse. Her er de i sving på taket ved Vossestrand omsorgssenter.

Foto: Tale Hauso / NRK

Det store snøfallet skaper store utfordringer for beredskapen på Voss. Tirsdag fortalte NRK at sivilforsvaret måtte kalles inn for å berge kommunale bygninger fra kollaps.

Onsdag har snøen fortsatt å lave ned.

– Takkonstruksjonene er på bristepunktet i forhold til hva de er dimensjonert for å tåle. Det er kommet betydelige mengder snø, og snøen er tung, sier Eivind Hovden, operasjonsleder i sivilforsvaret i Hordaland.

Eivind Hovden

TUSEN BILER: Operasjonsleder Eivind Hovden i sivilforsvaret sier vekten av snøen på omsorgssenterets tak tilsvarer tusen biler.

Foto: Tale Hauso / NRK

I dag som i går har de konsentrert seg om Vossestrand omsorgstun på Oppheim.

– Taket her er på 2.500 kvadratmeter totalt, og det er 400 kilo snø per kubikkmeter. Det tilsvarer tusen biler oppå taket. Det sier seg selv at det er viktig å få snøen bort så raskt som mulig, slik at taket ikke klapper sammen, sier Hovden.

Skal komme mer snø

Hjullaster Vossestrand omsorgssenter

FJERNER SNØEN: Snøen fra takene kjøres bort med hjullaster.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Da NRK snakket med ham utenfor omsorgssenteret tidligere i dag, hadde det kommet 15-20 centimeter snø siden sent tirsdag kveld. Og mer er i vente.

– Det er meldt betydelige mengder snø frem mot helgen, og det skal også komme vind, noe som kan forverre situasjonen, sier Hovden.

Sivilforsvaret regner med å bli ferdige med omsorgssenteret i løpet av kvelden.

– Så har kommunen fire-fem andre bygg som må tas i prioritert rekkefølge, sier operasjonslederen, mens kollegaene er i full sving med snøskuffer og spader på taket.

– Jeg føler meg litt utrygg

Utenfor vinduet til Synneva Helle (83) som bor i en leilighet i tilknytning til omsorgssenteret, er hjullastere i full sving med å kjøre bort snøen som måkes ned fra takene. Men akkurat det ser Helle lite til.

Synneva Helle

SER IKKE UT: Beboer Synneva Helle ser lite til arbeidet som foregår utenfor vinduet.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Snøen er pakket inntil vinduene overalt, så vi ser ikke ut noe sted, sier hun.

Hans-Erik Ringkjøb

ORDFØRER: Hans-Erik Ringkjøb.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

– Jeg har aldri sett så mye snø her før. Jeg føler meg litt utrygg, det er ikke noe kjekt, sier Helle, mens frivillige er i sving med å måke taket hennes.

Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb sier de ikke lenger frykter at kommunale bygninger skal klappe sammen, og at de regner med å ha kontroll på situasjonen ved omsorgssenteret i kveld.

– Men det er klart at vi må ha dette under oppsikt fremover. Det er kommet veldig mye snø, og nå har vi to store snømåneder i vente. Vi må være i beredskap, slår han fast.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik