– Våre folkevalgte bryr seg ikke om Vestlandet

Fylkesleder i Norges Lastebileierforbund er mildt sagt lei av at farlige veistrekninger på Vestlandet ikke blir prioritert. – Det er på høy tid å sette foten alvorlig ned.

Lastebiler på omkjøringsveier på Vestlandet

TRANGT: Ikke lett å kjøre lastebil på Vestlandet for tiden. E39 er stengt i Romarheimsdalen, noe som leder trafikken ut på smale omkjøringsveier.

Foto: John Nøstdal / NRK

E39 ved Romarheimsdalen er igjen stengt etter at det gikk et nytt ras natt til torsdag. Statens vegvesen melder i dag at veistrekningen ikke vil bli åpnet før tidligst tirsdag. Det resulterer i at all tungtransport blir tvunget til å kjøre alternative ruter.

Jan Ove Halsøy

KREVER PRIORITERING: Jan-Ove Halsøy i Norges Lastebileierforbund er mildt sagt opprørt over veisituasjonen på Vestlandet etter den langvarige stengingen av E39.

Jan-Ove Halsøy er fylkesleder i Norges Lastebileierforbund. Han mener Vestlandet blir nedprioritert når det skal avgjøres hvilke strekninger som skal få penger til sikres og utbedres.

– Det er på høy tid å sette foten alvorlig ned og gi beskjed om at pengene må på plass. Men vi sitter for langt fra Oslo, de bryr seg ikke om det som skjer her i vest, smeller det fra Halsøy.

Bruker E18 som eksempel

Halsøy bruker håndteringen av kollapsen til Skjeggestad bro på E18 som eksempel på forskjeller mellom øst og vest.

– Når det faller ned en liten bro på E18, så blir himmel og jord satt i bevegelse for å fikse det. Her er det nedprioritert. Skråningene ved Romarheimsdalen hadde vært lett å rassikre, men våre folkevalgte bryr seg ikke om Vestlandet i det hele tatt, hevder Halsøy.

Han argumenterer med at omkjøringsmulighetene er mye dårligere på Vestlandet enn Østlandet.

– Vi prioriterer riktig

Skred på E39 ved Romarheimsdalen

STENGT: E39 gjennom Romarheimsdalen er igjen stengt etter snøskred. Trolig vil ikke europaveien åpne før neste uke.

Foto: Marie Furhovden / NRK

Halsøy understreker at det er på tide at politikerne agerer.

– Her må noen bare slenge de pengene på bordet som vi trenger for å få dette til. Vi kan ikke ha det sånn at folk skal sette liv og helse i fare for å kjøre på vestlandsveiene, sier han.

Gunnhild Vangsnes er seksjonsleder i Statens vegvesen. Hun mener de har gjort riktige prioriteringer på hvilke veier som skal rassikres.

– På E39 ved Romarheimsdalen har det ikke gått så store ras på veldig mange år. Vi hadde jo ikke forventet at raset skulle bli så stort at det skulle komme ned i vegbanen. Frem til nå er det ingenting som tyder på at dette området burde vært høyere prioritert, rasfaren har vi vurdert som lav og moderat, sier hun.

Kan bli skubbet opp på listen

Men Vangsnes understreker at skredene som har gått i Romarheimsdalen denne uken gjør at Vegvesenet nå setter et høyere fokus på hovedvegen mellom sør og nord på Vestlandet.

– Det er jo klart at etter denne vinterens hendelser så er det helt sikkert at denne strekningen vil komme høyere opp på vår prioriteringsliste.